Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen: Rendíthetetlen az EU szolidaritása Ukrajna mellett


Ursula von der Leyen évértékelője Strasbourgban 2022. szeptember 14-én
Ursula von der Leyen évértékelője Strasbourgban 2022. szeptember 14-én

Az Európai Uniónak megalkuvás helyett határozottságot kell mutatnia Oroszországgal szemben – szögezte le évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy továbbra is rendíthetetlen szolidaritást kell tanúsítania a közösségnek Ukrajna mellett.

„Soha nem folytatta még úgy le ez a parlament az évértekelő vitát, hogy közben háború dúlt európai földön” – mondta a képviselők előtt, akik között díszvendégként ott ült kék-sárga ruhájában az ukrán first lady, Olena Zelenszka is.

„Azzal a meggyőződéssel állok most itt, hogy bátorsággal és szolidaritással Vlagyimir Putyin kudarcot fog vallani, és Európa győzedelmeskedik” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy délután váratlan látogatásra utazik Kijevbe.

Működő szankciók

Az ukrajnai orosz invázió februári megindítása óta a blokk huszonhét tagállama több szigorú szankciós csomagot is elfogadott, amelyek többek között az orosz elnök közvetlen környezetét is korlátozásokkal sújtották.

„Rendkívül világossá szeretném tenni, hogy a szankciók megmaradnak. Itt az ideje határozottságot mutatnunk, nem megalkuvást” – közölte a brüsszeli testület vezetője.

Majd rámutatott, hogy az orosz pénzügyi szektor az „életéért küzd”, az ipar és a hadsereg pedig súlyos következményekkel néz szembe a nemzetközi vállalatok tömeges kivonulása miatt.

„Az orosz hadsereg mosogatógépekből és hűtőszekrényekből szedi ki a csipeket a katonai eszközök javításához, mert kifogytak a félvezetőkből. Oroszország ipara lerongyolódott” – fogalmazott.

Von der Leyen ezt követően az európai energiapiacok manipulálásával vádolta meg Moszkvát, illetve bejelentette, hogy az egekbe szökő árak hatásának csillapítása érdekében javaslatot fog beterjeszteni az alacsony költségű villamosenergia-termelők megadóztatására, az ebből származó bevétel akár 140 milliárd eurót is hozhatna a tagállamoknak.

„Ezekben az időkben a hasznot meg kell osztani és át kell csatornázni azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – vélekedett.

Kiemelte, hogy az EU a már folyósított eurómilliárdok mellett százmillió eurót ajánlott fel az orosz ágyúzásban megsemmisült ukrajnai iskolák újjáépítésére.

XS
SM
MD
LG