Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington a vakcinák szellemi tulajdonjogairól tárgyal a WTO-val


Dolgozó a Pfizer koronavírus-vakcinát gyártó üzemében
Dolgozó a Pfizer koronavírus-vakcinát gyártó üzemében

Az Egyesült Államok tárgyalásokat kezd a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) a koronavírus elleni vakcinák gyártásának és globális elosztásának felgyorsítását sokak szerint nehezítő szellemi tulajdonjogok kérdéséről.

Joe Biden elnök kabinetfőnöke, Ron Klain vasárnap elmondta a CBS News hírcsatornának, hogy Katherine Tai külkereskedelmi képviselő a napokban megbeszéléseket fog folytatni az oltóanyagok szélesebb körű és gyorsabb elosztásának lehetőségeiről.

Kijelentette, hogy a szellemi tulajdonjogok védelme „része a problémának”, a gyártás során tapasztalható úgynevezett „szűk keresztmetszetek” azonban nagyobb gondot jelentenek. Hozzátette, néhány nap múlva részletesebb tájékoztatást fog adni a Fehér Ház.

Bel- és külföldön is egyre erősebb a nyomás az amerikai elnökön, hogy segítse elő a koronavírus elleni oltóanyagok és egyéb gyógyászati készítmények szellemi tulajdonjogi védelmének felfüggesztését, hogy a szegényebb országok is belekezdhessenek generikumok gyártásába maguk számára.

Ennek a kezdeményezésnek India és a Dél-afrikai Köztársaság állt az élére, amelyek már tavaly októberben indítványozták a szabadalmi jogok ideiglenes hatályon kívül helyezését.

Joe Biden április 26-án megvitatta a kérdést Narendra Modi indiai kormányfővel.

Lehetséges megoldások

A szellemi tulajdon kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-egyezmény (TRIPS) értelmében vészhelyzet esetén van lehetőség a gyógyszerszabadalmak felfüggesztésére. Ennek használatára már volt is példa a HIV/AIDS kezelésére szolgáló készítmények esetében.

Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO új főigazgatója a vakcinák igazságos globális elosztását sürgette, és javaslatot is benyújtott a szellemi tulajdonjogok védelmének felfüggesztéséről. Ezt több mint száz ország támogatná, de az Egyesült Államok és Európa elutasította a Kereskedelmi Világszervezetben.

Az ellenzők, például az Amerikai Kereskedelmi Kamara szerint a lépés káros hatással lenne az innovációra. „Legyen világos, hogy a szellemi tulajdonjogok segítik, nem pedig akadályozzák az információkhoz való hozzájutást a hosszú távú befektetések lehetővé tételével. Tévhit, hogy a szellemi tulajdonjogok korlátozzák a hozzáférést a Covid-19 elleni vakcinákhoz” – írta közleményében Patrick Kilbride, a szervezet alelnöke.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója tavaly májusban azt mondta, hogy a szellemi tulajdonjogok megosztása „értelmetlen”, sőt egyenesen „veszélyes”. Az AstraZenecát vezető Pascal Soriot pedig arról beszélt, hogy ha a szellemi tulajdon védelme csorbát szenved, „senki számára nem lesznek ösztönzők az innovációra”. Az ötlet támogatói ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a legtöbb más készítménnyel ellentétben a koronavírus elleni vakcinák fejlesztését egyes országok adófizetői dollármilliárdokkal finanszírozták.

Készült a CBS, a Hindustan Times és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG