Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington elítélte a Szabad Európa újságírójának meghosszabbított oroszországi letartóztatását


Alszu Kurmaseva bírósági meghallgatása Kazanyban 2024. április 1-jén
Alszu Kurmaseva bírósági meghallgatása Kazanyban 2024. április 1-jén

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) munkatársának június 5-ig meghosszabbították az előzetes letartóztatását Oroszországban.

A Szabad Európa tatár–baskír szolgálatának dolgozó Alszu Kurmaseva október 18. óta van rács mögött. Az RFE/RL prágai irodájában tevékenykedő, amerikai–orosz kettős állampolgár nő még tavaly májusban utazott a szülőföldjének számító oroszországi Tatár Köztársaságba családi vészhelyzet miatt.

Átmenetileg őrizetbe vették már június 2-án, amikor a kazanyi repülőtéren várta Prágába tartó járata indulását. Mindkét útlevelét és a telefonját is lefoglalták, azóta nem hagyhatta el Oroszországot.

Öt hónapnyi várakozás után tízezer rubeles pénzbírságot szabtak ki rá, amiért nem regisztrálta amerikai útlevelét az orosz hatóságoknál. Még útlevelei visszaadására várt, amikor október 18-án bejelentették, hogy újabb vádat emeltek ellene, amiért nem regisztrálta magát külföldi ügynökként.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb vádat emeltek Oroszországban a Szabad Európa újságírója ellen

A kazanyi kerületi bíróság április 1-jén két hónappal kiterjesztette az előzetes letartóztatást, egyben elutasította a veterán újságíró kérelmét, hogy házi őrizetbe kerüljön.

„Mélységesen aggaszt minket Alszu Kurmaseva oroszországi fogva tartása, amelyet meghosszabbított a bíróság” – írta Lynne Tracy amerikai nagykövet a korábban Twitterként ismert X-en, hozzátéve, hogy a diplomáciai képviselet munkatársai jelen voltak a törvényszék ülésén.

„Továbbra is konzuli hozzáférésre fogunk törekedni. Elfogadhatatlan, ahogy a Kreml lábbal tiporja a sajtószabadságot Oroszországban” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: „Honnan veszem az erőmet? Igyekszem nem pazarolni” – száz napja van orosz börtönben kollégánk, Alszu Kurmaseva

Kurmaseva a meghallgatást megelőzően arról számolt be, hogy „nincs túl jól fizikailag”, és „rendkívül rosszak” a fogva tartási körülményei, „minimális” egészségügyi ellátást kap, a cellájában egy lyuk szolgál vécéként a padlón.

A 47 éves Kurmasevát tavaly októberben tartóztatták le Kazanyban. Azzal vádolják, hogy nem vetette nyilvántartásba magát külföldi ügynökként az újságírókat, civil aktivistákat célkeresztbe helyező orosz törvény alapján. Azzal is megvádolták, hogy hazugságokat terjesztett az orosz hadseregről. Ha elítélik, akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.

A bírálók szerint a Kreml a másként gondolkodók elnémítására használja a külföldiügynök-törvényt.

Moszkva a vád szerint alkualapnak használja az amerikai állampolgárok fogva tartását, hogy szabadon bocsátásukért cserébe bebörtönzött oroszokat tudjanak hazahozni az Egyesült Államokból.

Februárban kéttucatnyi állam az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sajtószabadságdíjára jelölte a riportert.

Ehhez kapcsolódóan: Az ENSZ sajtószabadságdíjára jelölték a Szabad Európa bebörtönzött újságíróját

Az 1997-ben alapított kitüntetést évente ítélik oda olyanoknak, akik kiemelkedő módon járulnak hozzá a sajtószabadság védelméhez és előmozdításához az őket fenyegető „veszély és üldöztetés” ellenére.

Kurmaseva egyike a Szabad Európa azon négy újságírójának (Andrej Kuznyecsik, Vlagyiszlav Jeszipenko, Ihar Loszik mellett), akik jelenleg rács mögött vannak a munkájuk miatt. Jogvédő szervezetek többször is a szabadon bocsátásukra szólítottak fel.

Ehhez kapcsolódóan: „Nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Szabad Európát Oroszországban

Loszik az RFE/RL belarusz szolgálatának munkatársa. 2021 decemberében több vádpontban is elítélték, így például „a közrendet súlyosan sértő akciók megszervezéséért és előkészítésért”. Tizenöt év börtönt kapott.

A szintén a belarusz szerkesztőségnek dolgozó Kuznyecsiket 2022 júniusában hat év börtönbüntetésre ítélték egy alig néhány órán át tartó tárgyaláson „szélsőséges szervezet létrehozásáért vagy abban való részvételért”.

A Szabad Európa ukrán szolgálatának dolgozó, ukrán–orosz kettős állampolgár Jeszipenkót pedig 2022 februárjában hat év börtönre ítélték egy zárt ajtók mögötti tárgyalás után a megszállt Krím félszigeten. Robbanóanyag birtoklása és szállítása volt a vád, amit határozottan tagad.

XS
SM
MD
LG