Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington elítélte Belaruszt a halálbüntetés kiterjesztése miatt


Őrizetbe veszik Nina Baginszkaját, a 73 éves ellenzéki aktivistát egy, az elnökválasztás eredménye elleni minszki tüntetésen 2020. szeptember 19-én
Őrizetbe veszik Nina Baginszkaját, a 73 éves ellenzéki aktivistát egy, az elnökválasztás eredménye elleni minszki tüntetésen 2020. szeptember 19-én

Az amerikai külügyminiszter rámutatott, hogy az Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető által aláírt szigorítás a demokráciapárti aktivistákat és az ukrajnai orosz invázió ellen felszólalókat is sújthatja.

A vitatott új törvény lehetővé teszi halálbüntetés kiszabását terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért, miközben eddig csak az volt kivégzésre ítélhető, aki ilyen cselekményt el is követett. Sokan attól tartanak, hogy a jogszabály számos aktivistát, köztük az ellenzék külföldre menekült vezetőit is érintheti, ugyanis az állami propagandában gyakran minősítik őket terroristának.

Antony Blinken nem sokkal az aláírást követően közleményt adott ki, amelyben „egy hatalmát félelem és megfélemlítés útján kétségbeesetten őrző autoriter vezető intézkedésének” nevezte a lépést.

„A rezsim szélsőségesség és terrorizmus politikailag motivált vádjával indított eljárást a több mint 1100 politikai fogoly egy jelentős része ellen, ezzel a megbélyegzéssel vette őrizetbe további emberek tízezreit” – közölte.

Az amerikai diplomácia vezetője emellett ismét a politikai okokból bebörtönzöttek azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását sürgette, illetve szabad és tisztességes választások kiírására, a civil mozgalmak üldözésének beszüntetésére szólított fel.

A területét az ukrajnai katonai beavatkozáshoz Oroszország rendelkezésére bocsátó Belarusz az egyetlen olyan ország Európában, ahol még van halálbüntetés. Jogvédő szervezetek szerint a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta több mint négyszáz embert ítéltek halálra a függetlenné váló kelet-európai országban.

Készült a BelTA tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG