Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington elítélte Daniel Pearl feltételezett gyilkosainak pakisztáni felmentését


Judea Pearl, a 2002-ben terroristák által megölt Daniel Pearl amerikai újságíró apja, felszólal Miami Beach-en, Floridában, 2007. április 15-én.
Judea Pearl, a 2002-ben terroristák által megölt Daniel Pearl amerikai újságíró apja, felszólal Miami Beach-en, Floridában, 2007. április 15-én.

Az Egyesült Államok élesen elítélte, hogy a pakisztáni legfelsőbb bíróság elrendelte a 2002-ben meggyilkolt amerikai újságíró, Daniel Pearl feltételezett gyilkosainak felmentését.

A háromtagú pakisztáni bírói testület január 28-án többségi döntéssel elrendelte a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap munkatársának meggyilkolása miatt korábban halálbüntetésre ítélt, nagy-britanniai születésű Ahmed Omar Szajid Sejk szabadon bocsátását.

A London School of Economics egyetem egykori hallgatójának három társát életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a terrorizmus elleni bíróság, amiért részt vettek Pearl elrablásában és meggyilkolásában. Most őket is felmentették.

Az Egyesült Államokban folytatnák le az eljárást

Antony Blinken új amerikai külügyminiszter közölte, hogy a határozat „sértés a terrorizmus minden áldozatára nézve”, és arról számolt be, hogy az Egyesült Államok kész belföldön vádat emelni Sejk ellen. https://www.state.gov/seeking-justice-for-the-kidnapping-and-murder-of-daniel-pearl/

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője leszögezte, hogy Washington igazságot akar szolgáltatni Daniel Pearl családjának. Emellett felszólította a pakisztáni kormányt a jogi lehetőségek gyors áttekintésére, amelyek között a felmentettek Egyesült Államoknak történő átadása is szerepelhet.

Pearl családja „az igazságszolgáltatás teljes megcsúfolásának” minősítette a bírói döntést, amely „veszélybe sodorja az újságírókat és a pakisztáni népet”.

Tavaly áprilisban egy tartományi bíróság felmentette a gyilkosság vádja alól, és mindössze emberrablás miatt ítélte el a 47 éves Sejket, aki csaknem két évtizede van börtönben, így az emiatt kiszabott büntetést már letöltötte.

A meggyilkolásakor 38 éves Pearl a WSJ dél-ázsiai irodavezetője volt, 2002 januárjában rabolták el Karacsiban, miközben egy iszlamista fegyveresekről szóló cikken dolgozott. Elrablói a férfit lefejezték, az erről készített videót pedig elküldték az Egyesült Államok karacsi konzulátusának.

Sejk egy 2019-ben kézzel írott levelében elismerte, hogy „kisebb” szerepe volt a gyilkosságban, ezt azonban nem részletezte.

Készült az AFP, a Reuters, az AP és a Dawn tudósításaink felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG