Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington felülvizsgálja kapcsolatait Georgiával a „külföldiügynök-törvény” miatt


Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy elindítja „az Egyesült Államok és Georgia közötti kétoldalú kapcsolatok átfogó felülvizsgálatát”
Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy elindítja „az Egyesült Államok és Georgia közötti kétoldalú kapcsolatok átfogó felülvizsgálatát”

Az Egyesült Államok a georgiai kormánytagok vízumkorlátozását, valamint a Tbiliszihez fűződő kétoldalú kapcsolatok átfogó felülvizsgálatát jelentette be a „külföldiügynök-törvény” miatt, amelyet a kormánypárt a hetek óta tartó tüntetések ellenére előterjesztett a parlamentben, ahol megszavazták.

A hivatalos nevén a külföldi befolyásolás átláthatóságáról szóló törvény az Oroszországban bevezetett hasonló elnyomó intézkedést másolja, veszélyeztetve az ország uniós csatlakozását, és szorosabb kapcsolatokra utal Moszkvával. Az Egyesült Államok és az Európai Unió elítélte a törvényt, azt mondta, hogy összeegyeztethetetlen Georgia régóta tartó csatlakozási szándékával.

„A külügyminisztérium új vízumkorlátozási szabályokat vezet be Georgiával szemben, amely azokra a személyekre és családtagjaikra vonatkozik majd, akik felelősek a georgiai demokrácia aláásásáért, vagy bűnrészesek benne” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy a korlátozások azokra is vonatkoznak majd, akik „a civil társadalom és a gyülekezési szabadság elnyomásáért felelősek Georgiában erőszak vagy megfélemlítés révén”.

A kritikusok azt mondják a kormányzó Georgiai Álom párt által előterjesztett törvényről (amelyet az oroszbarát georgiai mágnás, Bidzina Ivanisvili alapított), hogy célja a politikai hatalom megszilárdítása az idei választások előtt, amely kulcsfontosságú Georgia euroatlanti csatlakozása szempontjából.

„Bárki, aki aláássa a demokratikus folyamatokat vagy intézményeket Georgiában – a 2024. októberi választásokat megelőzően, azok alatt és után –, ezen irányelv értelmében nem jogosult amerikai vízumra, és kizárható az Egyesült Államokba történő beutazásból. A korlátozások vonatkozhatnak az ilyen személyek közvetlen családtagjaira is” – mondta Blinken.

Ehhez kapcsolódóan: EU-párti fiatalok állnak a „külföldiügynök-törvény” elleni tüntetések élén Georgiában

A nyilatkozat név szerint nem említette azokat, akiket az új korlátozások értelmében szankciókkal sújthatnak.

Washington mindig is nagy támogatója volt Georgia nyugati integrációjának, most azonban elindítják az Egyesült Államok és Georgia közötti kétoldalú kapcsolatok átfogó felülvizsgálatát – mondta az amerikai külügyminiszter.

„A georgiai demokrácia amerikai támogatása régóta fennálló kétoldalú kapcsolataink alapját képezi” – mondta Blinken, figyelmeztetve, hogy az Egyesült Államok továbbra is figyelemmel kíséri a georgiai kormány lépéseit.

„A két ország közötti kapcsolat felülvizsgálata közben figyelembe fogjuk venni Georgia lépéseit a döntéseink meghozatalakor – mondta, hozzátéve: – Továbbra is reméljük, hogy Georgia vezetői átgondolják a törvénytervezetet, és lépéseket tesznek nemzetük demokratikus és euroatlanti törekvéseinek előmozdítása érdekében.”

A hatóságok által erőszakkal elfojtott, hetekig tartó tüntetéseket kiváltó törvény értelmében a sajtónak és a civil szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat mint „külföldi hatalom érdekeit követőknek”, ha finanszírozásuk több mint húsz százalékát külföldről kapják.

Georgia december 14-én kapta meg az uniós tagjelölti státuszt, de még nem kezdte el a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek akár évekig is tarthatnak. A georgiai állampolgárok 2017 márciusától vízummentesen utazhatnak a schengeni övezetben.

A kormányzó Georgiai Álom párt kitart amellett, hogy továbbra is elkötelezett a nyugati csatlakozás mellett, a törvény csak a civil szervezetek finanszírozásának átláthatóságát próbálja növelni.

Szalome Zurabicsvili elnök, aki szemben áll a kormánnyal, május 18-án megvétózta a pár nappal korábban megszavazott törvényt, de a kormánypárt parlamenti többségének elegendő szavazata van ahhoz, hogy felülbírálja ezt.

XS
SM
MD
LG