Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington szerint Oroszország észak-koreai ballisztikus rakétákat használt Ukrajnában


John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az Oroszország által Ukrajnára kilőtt észak-koreai ballisztikus rakétákról tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2024. január 4-én
John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az Oroszország által Ukrajnára kilőtt észak-koreai ballisztikus rakétákról tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2024. január 4-én

Amerikai hírszerzők megállapították, hogy Oroszország ballisztikus rakétákat szerzett be Észak-Koreától, és kis hatótávolságú ballisztikus rakétákat vásárolna Irántól, amelyeket az Ukrajna elleni háborúban használna – közölte a Fehér Ház.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta, hogy a titkosítás alól nemrég feloldott hírszerzési adatok szerint Észak-Korea ballisztikus rakétaindító berendezéseket és több ballisztikus rakétát szállított Oroszországnak.

Az orosz erők legalább egy ilyen ballisztikus rakétát lőttek ki Ukrajnára december 30-án – mondta Kirby, hozzátéve, hogy a ballisztikus rakéták beszerzéséről szóló orosz–iráni tárgyalások még nem zárultak le, de „aktívan haladnak előre”.

Korábbi cikkünk a témában: Az orosz hadsereg ismét drónokkal és rakétákkal lőtte Kijevet és Harkivot

Az ukrán légierő szóvivője pénteken először azt közölte: nem tudja megerősíteni, hogy Oroszország észak-koreai rakétákkal támadta volna az országot, majd később két forrás is felvetette ennek gyanúját. Később a harkivi régió kormányzója arról beszélt, hogy területükön nem orosz gyártmányú rakéták csapódtak be. Ugyan a jelzéseket lekaparták a fegyverekről a kilövés előtt, de azt egyértelműnek mondta a vezető, hogy nem Oroszországból származtak. Majd az ukrán elnök munkatársa egy közösségi médiás posztban már arról írt , hogy észak-koreai rakéták maradványait találták, de azt nem említette, hol.

(Cikkünk első változatában csak az ukrán légierő szóvivőjének nyilatkozata szerepelt, majd a szöveget a harkivi kormányzó és az elnöki munkatárs információival frissítettük a megjelenés után.)

XS
SM
MD
LG