Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan éledhet újjá egy megromlott nemzetközi kapcsolat?


Antony Blinken amerikai külügyminiszter közös sajtótájékoztatója Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel Brüsszelben 2021. március 24-én.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter közös sajtótájékoztatója Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel Brüsszelben 2021. március 24-én.

A Donald Trump amerikai elnök mandátuma alatt megromlott partneri kapcsolatok újjáélesztéséről egyeztet Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ENSZ vezető tisztségviselőivel hétfőn.

Az amerikai diplomácia vezetője ezen virtuális találkozókon meg fogja erősíteni az Egyesült Államok elkötelezettségét a multilaterális együttműködés mellett – írta közleményében a külügyminisztérium.

Fontosnak tartják, hogy a Joe Biden elnök irányította kormányzat folytatni kívánja a közös munkát az ENSZ-szel, ennek része mások mellett, hogy az ország visszalépett a párizsi klímaszerződésbe és az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO), illetve megnevezte jelöltjét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába a 2022-2024-es időszakra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros amerikai elnöksége keretében Blinken fogja levezetni a testület hétfői ülését, amelyen napirenden lesz például a szíriai helyzet is. Ezt követően majd António Guterres ENSZ-főtitkárral egyeztet a világszervezet lehetséges reformjáról.

Az amerikai külügyminiszter előző héten tért vissza Brüsszelből, ahol NATO-s kollégáival ülésezett, a látogatás célja – mint közölte – az volt, hogy világossá tegye „az Egyesült Államok elkötelezettségét a szövetségek és partnerségek újjáélesztése iránt”.

Amerikai-kínai feszültségek

Trump négyéves elnöksége alatt sokat romlottak Washington nemzetközi kapcsolatai, ezt a kárt szeretné minél hamarabb helyrehozni az új adminisztráció. A szövetségek megerősítése már csak a Kínával való egyre élesebb rivalizálás miatt is fontos szakértők szerint. Biden a hét végén kijelentette egy interjúban, hogy a két ország közötti viszony egyes aspektusai „egyre ellenségesebbek”. A kereskedelmi feszültségek, a hongkongi jogállamisági helyzet, valamint számos egyéb ügy mellett az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban élő muszlim ujgur kisebbség elleni tömeges jogsértések miatt is vita van Washington és Peking között.

Az ENSZ főtitkára arról számolt be, hogy hamarosan „komoly tárgyalásokat” fognak folytatni Kínával a hszincsiangi helyzetről, megpróbálnak majd a helyszínen meggyőződni a jelentések hitelességéről.

Készült a CBS és a CNN tudósításának felhasználásával

XS
SM
MD
LG