Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

WC-kefék háborúja: kétes riposzt Navalnijnak az orosz állami tévétől


Egy filmkocka a Rosszija 1 tévé riportjából, amelyben a Navalnijnak otthont adó németországi villát mutatták be 2021. február 7-én
Egy filmkocka a Rosszija 1 tévé riportjából, amelyben a Navalnijnak otthont adó németországi villát mutatták be 2021. február 7-én

Az orosz állami tévé egy “ellen-riporttal” próbálta meg hitelteleníteni a Putyin elnöknek tulajdonított palotáról dokumentumfilmet készítő Alekszej Navalnijt. Egy orosz riporter ellátogatott abba a németországi villába, ahol a korrupció ellenes aktivista lábadozott. A propaganda revansa nem sült el jól.

Hatalmas leleplezésként vezették fel az orosz tévé riportját. Azt ígérték bemutatják a nézőknek azt a fényűző német villát, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető az orosz ügynökök által elkövetett álllítólagos mérgezése után lábadozott.

A helyszín a németországi Freiburg, ahol a dombra épült villa nappalijából csodás panoráma nyílik az egyetemi városra. A közelben található a Black Forest Studios filmstúdió, ahol Navalnij óriási tömegeket megmozgató dokumentumfilmje készült a Putyin elnöknek tulajdonított fekete-tengeri palotáról.

De mit is derített ki a Rosszija 1 tévé stábja? Azt, hogy az öt hálószobás villában kávéfőző van, a hozzá tartozó úszómedencében kellemes, 26 Celsius fokos a víz, a jacuzzi gombnyomásra működésbe lép, és a vécékefe is jó minőségű – hogy ez miért számít, arról majd később.

Ellenvideó: Navalnij berlini lakása az orosz TV szemével
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:07 0:00

Oda akartak csapni

Az állami expozé-kísérlet nyomán felrobbant az orosz közösségi média: a platformokat elöntötték a riportot cikiző mémek és beszólások, arra utalva, hogy mindez nagy hűhó volt – semmiért.

Az állami tévé próbálkozásaival szemben Navalnijnak a hivatalnoki korrupcióról szóló, hatásos és gunyoros videó-nyomozásai ugyanis dominálták az orosz médiaszférát. YouTube csatornájának közönsége pedig megugrott augusztus után, amikor egy szibériai útja során majdnem belehalt a novicsok-mérgezésbe. A Kremlt pedig nyugtalaníthatja, hogy Navalnij és szövetségesei meg tudják ragadni a közvélemény figyelmét, fel tudják tüzelni a kormányellenes érzelmeket.

Beélesítették a „nagyágyút”

Az orosz vezetést a YouTube jelenleg legtöbb kattintást vonzó orosz nyelvű tartalma bosszanthatja a leginkább. Ez a Navalnij-csapat kétórás dokumentumfilmje a „Putyin-palotáról”. Az aktivista letartóztatása után egy nappal, január 17-én publikált filmben egy festői öböl félreeső részén álló fekete-tengeri épületkomplexum látható, amely már-már Versailles-ra emlékeztet. A tényfeltárók szerint 1,7 milliárd dollárért épült „házat” Putyin számára emelték, és korrupt offshore cégeken keresztül finanszírozták az elnök legközelebbi szövetségesei.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

Múlt vasárnap jött a riposzt, a Vesztyi Nyedelji nevű hétzáró állami tévéműsorban, melynek házigazdája a Kreml-párti média nagyágyúja, Dmitrij Kiszeljov. A hatásvadász módon, néha szándékosan lassan beszélő műsorvezető egyébként az olyan sokkoló beszólásairól híresült el, miszerint „Oroszország radioaktív hamuvá tudná változtatni az Egyesült Államokat”.

A mostani műsorban össztűz zúdult Putyin elnök ellenségeire, bár az offenzívához a szerkesztők meglepő szövetségest találtak: Grigorij Javlinszijt, a liberális Jabloko párt alapítóját és vezérét, aki korábban kizárta Navalnijt a politikai szervezetből.

Most kapóra jött Javlinszkij frissen publikált nagyesszéje (címe: Oroszország Putyin és a populizmus nélkül), amely megsemmisítő kritikával illette, az általa „populistának és társadalmi gyűlöletkeltőnek” nevezett Navalnijt. Emellett a Kreml vádját ismételve azt állította, hogy kiskorúakat használ fel politikai céljaihoz. Bár Javlinszkij a parlamentáris út fontosságára utalt, még saját pártjában sem aratott tetszést a megnyilvánulása.

Békés teázgatás: az orosz tévé kedves testőrökként mutatja be a rendőröket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

Mit tárt fel Freiburgban az orosz állami TV ?

A liberális táboron belüli széthúzás azonban most pont kapóra jött a Kreml-médiának. Miután ezt taglalták az adásban, Vesztyi Nyedelji hétperces „leleplező riportja” következett. Abban a freiburgi villában forgattak, ahol Navalnij két hónapon át lábadozott, miután német szakértők szerint a szovjet időkből származó novicsok idegméreggel próbálták megölni.

Anasztászija Popova riporter és stábja az elegáns és modern stílusú villa bemutatásával azt akarta sugallni, hogy Navalnij olyan életmódot követ, ami nem igazán illik egy szerény, korrupció-ellenes aktivistához.

Ezért szépen lefilmezték „a tágas nappalit, a két szófát és televíziót, az asztalra tett friss gyümölcsöt és ajándék bort”. Megemlítették, hogy az épületnek öt hálószobája és pezsgőfürdője is van, és Popova még a villa fedett medencéjében is lubickolt – igaz, ez korántsem volt akkora, mint a „Putyin-palotáé”.

Az egyik snittben a riporter a villa vécéjét vizsgálja meg, ahol felkeltette figyelmét a vécékefe. „Csillogó, de azért nem annyira” – mondta, a Navalnij-filmre utalva, amelyben a fekete tengeri komplexum 700 dollárosnak mondott vécékeféjét is bemutatták. A mellékhelyiségek tisztítóeszköze ezután lett az orosz tüntetések ikonikus jelképe, "Oroszország megtisztítására”.

Marina Gulina is vitt magával egy wc-kefét a Navalnij melletti, 2021. január 31-ei tüntetésre. Az 51 éves számítógép programozót a demonstráció közben őrizetbe vették a moszkvai rendőrök.
Marina Gulina is vitt magával egy wc-kefét a Navalnij melletti, 2021. január 31-ei tüntetésre. Az 51 éves számítógép programozót a demonstráció közben őrizetbe vették a moszkvai rendőrök.

Bérelték, de nem annyiért

A Kreml közben tagadta, hogy Putyiné lenne a palota, és a videó publikálása után pár nappal színre lépett Arkagyij Rotenberg milliárdos, Putyin gyerekkori barátja és cselgáncs-partnere, aki felvállalta, hogy ő az igazi tulajdonos.

De térjünk vissza a Vesztyi Nyedelji riportra. A stáb azt állította, hogy a kétszintes, 300 négyzetméteres villát naponta 530 euróért bérelte Navalnij. „Vajon honnan van ez a pénz?” - tették fel a kérdést. Az állítást független forrásból nem sikerült megerősíteni, viszont a Current Time, a Szabad Európa és az Amerika Hangja közös orosz nyelvű adása egy olyan nyilvános forrást talált, amely szerint a villa bérlete az említett összeg kevesebb mint felébe került.

Az ingatlan tulajdonosa közben azt mondta: feljelentést tett a rendőrségen, mert az orosz riporterek rejtett kamerával, az engedélye nélkül készítettek felvételt róla.

A stúdióba is bekukkantottak

A stáb ellátogatott a közeli Black Forest stúdióba is, amelyet szerintük „egy Hollywoodból hazatért pár” hozott létre. Itt vették fel és vágták össze a Putyin Palotája videót. A tudósítás azt sugallta, hogy hatalmas pénzekbe kerülő masszív médiagépezet segítette Navalnijt.

Leonyid Volkov, Navalnij egyik vezető tanácsadója később azt mondta a független orosz Dozsgy tévének, hogy Vesztyi Nyedelji eltúlozta a villa bérleti költségeit. Hozzátette, hogy az összeget Jevgenyij Csicsvarkin orosz multimilliomos üzletember állta, aki önként vállalt száműzetésben él Londonban. Csicsvarkin volt az is, aki segített a studió kibérlésében, állította Volkov.

Navalnij németországi lábadozása során sok adatot adott közre a pénzügyeiről Instagram-fiókjában.

Navalnij emberei gúnyolódva írtak az állami tévé próbálkozásáról

Újságírásra adod a fejed és azt képzeled: cool tudósításokat csinálhatsz, és bemutathatod a teljes igazságot. A valóság: Navalnij vécéjéről készítesz recenziót, és egy 2 eurós borosüveget bemutatva állítod azt, hogy luxusmódban él” – írta Ruszlan Saveggyinov, Navalnij csapatának egyik vezető munkatársa.

Vlagyimir Milov volt orosz energetikai miniszterhelyettes, aki immár a Kreml kemény kritikusa szintén kinevette a Vesztyi-jelentést, amely szerinte egy „eléggé tipikus otthont mutatott be”. Közben az orosz otthonok elég nagy részében nincs rendes szennyvíz-elvezetés, meleg víz és zuhany, mondta.

A Kreml régóta próbálja azzal lejáratni Navalnijt, hogy a CIA vagy a brit MI6 által pénzelt idegen ügynöknek állítja be. „Három NATO ország titkosszolgálata dolgozott a hamis palotáról szóló dokumentumfilmen, Navalnijt pedig meghívták narrátornak” – mondta Kiszeljov a Vesztyi Nyedeljiben. „A cél nyilvánvalóan az, hogy személyesen Putyin elnököt, mint a nemzet vezetőjét és Oroszországot támadják”.

Miközben a Putyin palota-videó orosz nézettségi rekordokat döntött a YouTube-on, a közvéleményre gyakorolt hatása kétséges.

A független Levada Központ felmérése szerint az oroszok több, mint egynegyede látta a filmet. A válaszadók 77 százalékának azonban – akik látták vagy hallottak a videóról – nem változott meg a véleménye az orosz elnökről.

Mike Eckel írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG