Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új stratégiával folytatná a tiltakozásokat az orosz ellenzék


Rendőrök visznek egy tiltakozót egy nem engedélyezett tüntetésről Szentpéterváron, Oroszországban, 2021. január 31-én.
Rendőrök visznek egy tiltakozót egy nem engedélyezett tüntetésről Szentpéterváron, Oroszországban, 2021. január 31-én.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista csapata új kormányellenes tüntetésekre hívja az embereket, de most az utcák helyett, azt javasolja nekik, hogy a kertekben, az otthonaik előtt tartsák föl a telefonjuk lámpáját, vagy rakjanak ki szíveket gyertyákból, és az erről készült képeket a közösségi oldalakon osszák meg.

Navalnij szövetségesei így akarják elkerülni a tömeges letartóztatásokat. Az ellenzéki aktivista január 17-i hazatérése óta több, mint 10 ezer embert tartóztattak le a hatóságok a Navalnij bebörtönzése és a korrupció ellen tartott tüntetéseken.

"Ezúttal okosabbak leszünk"

„Putyin a félelmet tette meg a fő és egyetlen fegyverének. Tehát mi valami olyanhoz nyúlunk ami erősebb, mint a félelem. Ezúttal okosabbak leszünk és kerüljük a direkt konfrontációt a rendőrséggel” – nyilatkozta Leonyid Volkov, Navalnij egyik szövetségese.

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Azt követően, hogy egy moszkvai bíróság 2 év 8 hónap büntetőtáborra ítélte Alekszej Navalnij ellenzéki vezért, több ezer ember vonult az utcákra tiltakozni. A tüntetőknek az orosz rohamrendőrség brutális fellépésével kell szembenézniük.

Közel három év börtönt kapott Navalnij

Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

Két héttel oroszországi hazatérése után bíróság elé állt Alekszej Navalnij kedden Moszkvában. A bíróság úgy döntött, hogy az ellenzéki politikusnak börtönbe kell vonulnia és le kell töltenie a korábban rá kiszabott 3,5 éves felfüggesztett büntetését. A szabadságvesztésbe beleszámította a bíróság azt az időt, amit Navalnij házi őrizetben töltött el, így ténylegesen 2 év 8 hónapot kell rácsok mögött töltenie.

A bíróság indoklása szerint azért változtatták meg a korábban felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre, mert Navalnij nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. Ezt mondjuk elég nehéz lett volna teljesítenie, hiszen éppen kómában feküdt, miután novicsok idegméreggel mérgezték meg tavaly nyáron. Navalnij szerint a titkosszolgálat állt a merénylet mögött, a Kreml jóváhagyásával, Moszkva ezt tagadja.

Az orosz külügyi szóvivő szerint Navalnij szövetségesei árulók

Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő nem reagált közvetlenül a Volkov által bejelentett új tiltakozási stratégiára, de azt mondta, hogy csak azoknak kell szembenézniük a törvénnyel, akik megsértették azt.

„Nem fogjunk macska-egér játékot játszani senkivel” – mondta Peszkov.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő úgy reagált Volkov és Navalnij egy másik közeli munkatársának a bejelentésére, miszerint az EU, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság képviselőivel egyeztetnek, hogy Navalnij csapatát „árulók” alkotják, és olyanokkal tárgyalnak, akik „Oroszországot vagy ellenfélnek, vagy ellenségnek, vagy agresszornak látják”.

Az uniós tagállamok élesen elítélték Navalnij bebörtönzését. És azt is, hogy az őt támogató tiltakozások során a rendőrség esetenként brutális erővel tartóztatott le több ezer embert. Sok uniós tagország mellett az Egyesült Államok is a Kreml fő hazai bírálójának számító 44 éves aktivista szabadon engedését követelte. Cserébe Oroszország azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy megpróbálnak beavatkozni a belügyeibe.

Készült az Interfax, a RIA Novosti, és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG