Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Abszurd lenne, ha Ukrajna nem kapna menetrendet a NATO-csatlakozásra


Egyik oldalon a NATO-csúcs résztvevői, másik oldalon Volodimir Zelenszkij
Egyik oldalon a NATO-csúcs résztvevői, másik oldalon Volodimir Zelenszkij

Az ukrán elnök szerint „példátlan és abszurd” lenne, ha országa nem kapna egyértelmű menetrendet a vilniusi NATO-csúcstalálkozón a csatlakozásra vonatkozóan, de legalább meghívást a tárgyalások megkezdésére.

A kedden kezdődő, kétnapos értekezlet egyik központi témája Kijev támogatása az orosz agresszióval szemben, illetve az ország esetleges jövőbeli tagsága az észak-atlanti szövetségben.

Volodimir Zelenszkij elítélte, hogy a katonai szervezet tagállamai nem egyeztettek az ukrán kormánnyal a zárónyilatkozat tervezetének szövegéről, hogy abban akár említés szintjén szerepeljen a meghívás a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

„Példátlan és abszurd, hogy nincs meghatározva időkeret sem a meghívásra, sem pedig Ukrajna tagságára vonatkozóan, miközben homályos megfogalmazás került bele bizonyos feltételekről még a meghívással kapcsolatban is” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

„Úgy tűnik, nincs készség sem Ukrajna NATO-ba való meghívását, sem a felvételét illetően” – mutatott rá.

Ehhez kapcsolódóan: Friss lendületet adott a NATO-csúcsnak a svéd csatlakozás lehetővé tétele

Leszögezte, hogy ez a kétértelműség csakis Oroszországnak kedvez, és azt mondta, hogy személyesen is fel fogja vetni a kérdést a találkozón.

„Oroszország számára ez motivációt jelent terrorjának folytatására. A bizonytalanság gyengeség. Nyíltan fel fogom hozni ezt a kérdést a csúcsértekezleten” – közölte.

Az amerikai és az ukrán elnök szerdán találkozik az ülés margóján. Szó lesz a hosszú távú kötelezettségvállalásokról, az elrettentés jövőbeli módjáról és a katonai támogatás felpörgetéséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kiemelte, hogy a NATO vezetői ellenségként kezelik Oroszországot, ezért Moszkva szorosan figyelemmel követi az eseményeket, azok ugyanis kihatással lehetnek a biztonsági helyzetre.

Ehhez kapcsolódóan: Szemben Európával: a magyarok jobban bíznak Putyinban, mint Zelenszkijben

Az ülés megkezdése előtt Franciaország és Németország is újabb katonai segítségnyújtást jelentett be.

Emmanuel Macron francia elnök tudatta, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal fogják ellátni az ukrán haderőt területének védelme érdekében.

Azt nem tudni, hogy pontosan milyen típusból és hány darabot terveznek szállítani, névtelenséget kérő források azonban arról tájékoztattak, hogy Párizs már meg is kezdte jelentős számú SCALP manőverező robotrepülőgép küldését Kijevnek.

A brit–francia közös fejlesztésű, 250 kilométeres hatótávolságú fegyver Storm Shadow néven ismert az Egyesült Királyságban. Az eszközből már London is többet leszállított május óta.

Ezzel párhuzamosan a német védelmi minisztérium közölte, hogy hétszázmillió euró értékben küldenek lőszereket és páncélozott csapatszállító járműveket Ukrajnának.

Gyerekméretű testpáncélban menekítik ki a front közeléből az ukrán árvákat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:54 0:00

XS
SM
MD
LG