Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij európai védelmi központot szeretne Ukrajnában


Volodimir Zelenszkij elnök az IMF igazgatójával, Kristalina Georgievával közös sajtótájékoztatóján Washingtonban 2023. december 11-én
Volodimir Zelenszkij elnök az IMF igazgatójával, Kristalina Georgievával közös sajtótájékoztatóján Washingtonban 2023. december 11-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki Washingtonban találkozik amerikai kollégájával, Joe Bidennel, és a létfontosságú katonai segítségnyújtás folytatását kéri az amerikai törvényhozóktól háborúban álló országának, európai katonai központ létrehozását javasolta Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ottani idő szerint délelőtt 9 órakor intéz beszédet az amerikai szenátorokhoz, és magántalálkozón vesz részt Mike Johnson képviselőházi elnökkel, akinek republikánus kollégái gátolták annak a törvényjavaslatnak az elfogadását, amely több tízmilliárd dolláros katonai segélyt juttatna Ukrajnának.

Biden elnökkel a délutáni órákban tárgyal. A két vezető megvitatja, hogy – a Fehér Ház szóhasználatával élve – milyen „sürgető szükségletei” vannak Kijevnek az orosz invázió elleni harcban.

Zelenszkij találkozott amerikai védelmi ipari vállalatok vezetőivel is, és javaslatot terjesztett elő arra, hogy országában európai védelmi központot hozzanak létre, amely felgyorsítaná és növelné a katonai felszerelések és lőszerek gyártását – közölte X-en, a korábbi Twitteren december 12-én.

„Amerikai védelmi vállalatok vezetőivel találkoztam, és a hálámat fejeztem ki minden amerikai munkásnak, aki olyan fegyvereket gyárt, amelyek segítenek megoltalmazni népünket és megvédeni országunkat” – írta Zelenszkij.

„Javasoltam egy európai védelmi csomópont létrehozását is Ukrajnában. Felkészültünk arra, hogy minden lényeges döntést meghozzunk ennek érdekében, csökkentsük a bürokráciát és kiosszuk a megrendeléseket. Készen állunk több lőszer és katonai jármű gyártására, de támogatásra van szükségünk. Fontos, hogy fejleszteni tudjuk a tüzérségi lőszerek, légvédelmi rendszerek, valamint a tüzérségi és rakétarendszerek közös gyártását” – tette hozzá Zelenszkij.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna uniós tagságának támogatására kérik Orbán Viktort és az Európai Tanács elnökét kárpátaljai magyarok

Zelenszkij amerikai látogatását megelőzően, december 5-én lemondta tervezett videóbeszédét az amerikai szenátorokhoz, miután felforrósodott a vita Biden elnök csaknem 106 milliárd dolláros finanszírozási kérelméről Ukrajna és Izrael háborújának támogatásához.

A Biden-adminisztráció októberben kérte a kongresszustól a segélycsomag jóváhagyását. Ez Ukrajna és Izrael támogatása mellett a határbiztonságot is tartalmazza, de a republikánus többségű képviselőház elutasította a kérést, mondván: a törvénytervezetből hiányoznak a bevándorlási reformok.

December 11-én Zelenszkij arról beszélt Washingtonban katonai vezetőknek és a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására, és „nem adja meg magát” a lassan két éve tartó háborúban.

„Putyinnak veszítenie kell. Tudjuk, mit tegyünk. Önök számíthatnak Ukrajnára, és reméljük, hogy mi is számíthatunk önökre” – mondta.

Amikor bemutatta a közönségnek az ukrán vezetőt, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megingathatatlan támogatást ígért Kijevnek, és arra figyelmeztetett, hogy Putyin továbbra is bízik a háború megnyerésében, annak ellenére hogy a Kreml súlyos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a 2022 februárjában kezdődött konfliktusban.

„Bűntettei és elszigeteltsége ellenére Putyin továbbra is úgy gondolja, hogy túl tudja élni Ukrajnát és túl tudja élni Amerikát. De téved” – mondta Austin a katonai vezetők és a diákok tapsviharától kísérve.

„Amerika kötelezettségvállalásait tiszteletben kell tartani” – tette hozzá. A Biden-adminisztráció igyekszik meggyőzni sok ellenzéki republikánust arról, hogy folytatni kell a segítségnyújtást Kijevnek.

Zelenszkij azt mondta, hogy „ha akad bárki is, akit ösztönöznek a Capitolium megoldatlan problémái, az csak Putyin és titkos klikkje. Az ukránok nem adták fel és nem adják fel.”

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország ismét ballisztikus rakétákkal támadta az ukrán fővárost

Zelenszkij december 11-én Washingtonban találkozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjével, Kristalina Georgievával is: a szervezet igazgatótanácsa újabb kilencszázmillió dollárt szabadított fel Ukrajna 15,6 milliárd dolláros hitelcsomagjából.

„Beszéltünk az ukrán nép figyelemre méltó ellenálló képességéről, amely a háborús áldozatok ellenére is erős” – mondta Georgieva.

„Az ukrán gazdaság jól teljesít, a GDP növekedése az előrejelzések szerint legalább 4,5 százalék lesz idén. Az infláció tovább csökkent, és novemberben éves szinten 5,1 százalékot ért el.”

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG