Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Hatalmas a pusztítás az oroszoktól visszafoglalt területeken


Volodimir Zelenszkij ukrán katonák gyűrűjében Izjumban 2022. szeptember 14-én
Volodimir Zelenszkij ukrán katonák gyűrűjében Izjumban 2022. szeptember 14-én

A könnyebb autóbalesetet szenvedő ukrán elnök közölte, hogy az általa megtekintett, frissen felszabadított településeken súlyos károk keletkeztek az orosz megszállás alatt.

Volodimir Zelenszkij előző nap zászlófelvonási ceremónián vett részt az egyik legnagyobb, frissen felszabadított városnak számító, a Donyec-medence elfoglalását célzó orosz erőfeszítések szempontjából kulcsfontosságú Izjumban.

„Csakis egy irányba haladunk: előre a győzelemig (…) Már kék-sárga zászlónk lobog a visszafoglalt Izjumban. És ez így lesz minden egyes ukrán városban és faluban” – hangsúlyozta Telegramon.

Később, szokásos esti videóüzenetében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg mindössze öt nap alatt 110 kilométert nyomult előre, és összesen már több száz településről szorította ki az oroszokat az ország északkeleti részén. Zelenszkij a videóüzenetben azt is bejelentette, hogy Ursula von der Leyen csütörtökön Kijevbe látogat.

A felvételt a szokásosnál később tették ki, miután az ukrán elnök a visszaúton Kijev felé autóbalesetet szenvedett. Szóvivője elmondta, hogy Zelenszkij csak könnyebben sérült meg, a másik kocsi sofőrjét azonban kórházba szállították, a történtek körülményeit pedig vizsgálják.

A brit védelmi minisztérium friss jelentése szerint az ukrán biztonsági erők folytatták a Harkiv régióban visszafoglalt területek feletti ellenőrzés megszilárdítását.

Az idézett hírszerzési értesülések azt mutatják, hogy az orosz haderő mára jórészt visszavonult az Oszkil folyótól nyugatra eső területekről, rendkívül értékes katonai felszereléseket hátrahagyva.

Mint írták, miközben egyes egységeket viszonylag rendezett, szabályozott keretek között vezényeltek vissza, mások pánikszerűen menekültek el a közelgő ukrán csapatok elől.

Olekszij Danilov, a kijevi Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára kijelentette, hogy az orosz fél emberveszteségei nagyjából kilenc-tízszeresek a mostani ellenoffenzíva során. Ezt független forrásból nem lehet megerősíteni.

Célkeresztben a kritikus infrastruktúra

Eközben nyolc orosz manőverező robotrepülőgép csapódott az Inhulec folyó vízszintjét szabályozó hidraulikus szerkezetekbe a háború előtt mintegy 650 ezres lakosságú, közép-ukrajnai Krivij Rihben. A vízszint rohamos emelkedésnek indult, egy hidat el is sodort a folyó, de a helyi vízművet is találat érte.

Zelenszkij csütörtök reggel rámutatott, hogy az orosz támadásnak „semmilyen katonai értéke” nincs, a megrongálódott létesítményektől viszont több százezer civil mindennapi élete függ.

A német kancellár kedden másfél órán keresztül beszélt telefonon az orosz elnökkel, aki ennek alapján nem változtatott az ukrajnai invázióval kapcsolatos hozzáállásán.

Olaf Scholz kiemelte: Vlagyimir Putyinban sajnos egyelőre nem érlelődött meg a felismerés, hogy hiba volt elindítani ezt a háborút, és nem tűnik úgy, mintha változna a hozzáállása, noha nap mint nap egyre világosabb, hogy a béke felé vezető utat egyedül az orosz csapatok teljes kivonása nyithatja meg.

A Kreml alig tett említést az utóbbi napok harctéri kudarcairól, és a harcok folytatására tett ígéretet. Azt ugyanakkor tudatták, hogy Putyin António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt arról, hogy a leginkább rászoruló országok részére kellene eljuttatni az újraindított gabonaszállítmányokat.

A moszkvai tájékoztatás szerint a tárgyalás elsősorban e szállítmányokról, illetve az orosz műtrágya- és élelmiszerexportról szólt. „Mindkét fél hangsúlyozta az afrikai, közel-keleti és latin-amerikai igények elsőbbséget élvező kielégítésének fontosságát” – szögezték le.

A világszervezet vezetője reményét fejezte ki, hogy sikerül fenntartani és az orosz ammóniával akár ki is bővíteni a szóban forgó megállapodást.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG