Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij is megemlékezett az 1945-ös náci kapituláció évfordulójáról


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal ünnepelte a náci Németország kapitulációjának évfordulóját, hogy kijelentette: ezentúl Ukrajnában is május 8-án emlékeznek meg az évfordulóról, ahogy más nyugati országok, és nem május 9-én, amikor Oroszország.

„A régi gonosz” visszatért, ezúttal a „modern Oroszország” képében, amely ugyanazt a célt követi, mint a nácik: „leigázást és pusztítást”, de nem fognak sikerrel járni – mondta Zelenszkij hétfőn egy Kijev fölött magasodó dombon.

Tovább erősítve Ukrajna elszakadását a szovjet múlttól, Zelenszkij közölte: egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely május 8-át hivatalosan is az emlékezés és a győzelem napjává teszi, míg május 9-e – amikor Oroszország ünnepli a győzelem napját – Európa-nap lesz.

„Nemzetünk visszatér egy őszinte, ideológiai hatásoktól mentes történelemhez. Május 8-a az a nap, amikor a világ legtöbb országa a nácik feletti győzelemre emlékezik” – mondta az elnök Telegramon.

Ehhez kapcsolódóan: A Kreml az ukrajnai háború árnyékában visszafogja a győzelemnapi rendezvényeket

„Ma aláírtam az erre vonatkozó rendeletet, és holnaptól minden évben megemlékezünk történelmi egységünkről – az összes európai egységéről, akik elpusztították a nácizmust és le fogják győzni a rasizmust” – fogalmazott, azt a szót használva, amely ukránul az orosz fasizmusra utal.

Oroszország számára május 9. az egyik legfontosabb nemzeti ünnep – a győzelem napja, amikor a hatalmas áldozatra emlékeznek, amelynek árán a Szovjetunió legyőzte a náci Németországot. Szovjet-Oroszország és Szovjet-Ukrajna hatalmas veszteségeket szenvedett a háborúban.

A náci Németország feltétel nélküli kapitulációja 1945. május 8-án 23 óra 01 perckor történt, ami Moszkvában már május 9-e volt. Az oroszok a háborút az 1941–45-ös nagy honvédő háborúnak nevezik.

Moszkva május 9-e előtt fokozta az ukrán főváros, Kijev és az ország más városai elleni támadásokat, és egyes kommentátorok szerint Vlagyimir Putyin az ünnepre időzítve valamilyen győzelmet akar biztosítani az elhúzódó háborúban.

Zelenszkij szerint Európa ezt nem hagyhatja. Ismét itt az ideje, hogy közösen győzzük le a „gonoszt (…) hogy soha többé senki ne igázzon le más népeket és ne pusztítson el más országokat”.

„Még nem tudjuk győzelmünk időpontját, de azt tudjuk, hogy egész Ukrajna, egész Európa, az egész szabad világ ünnepe lesz” – jelentette ki Zelenszkij.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG