Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Legyen vége a pletykáknak, marad a védelmi miniszter


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz az ukrán parlament ülésén Kijevben 2023. február 7-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz az ukrán parlament ülésén Kijevben 2023. február 7-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden arra szólított fel, hogy vessenek véget a „pletykák vagy bármilyen más álhírek” terjesztésének, amelyek alááshatják az Oroszország elleni háború egységét.

Parlamenti beszédében tett megjegyzéseivel a jelek szerint véget akart vetni a nyilvános találgatásoknak arról, hogy leváltják-e Olekszij Reznyikov védelmi minisztert. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy ilyen döntéseket csak az elnök hozhat és jelenthet be.

David Arakhamia, az elnök egyik vezető politikusa és szövetségese vasárnap azt mondta, hogy Reznyikovot leváltják a minisztériumban kirobbant korrupciós botrányt követően.

Egy nappal később Arakhamia már azt mondta, hogy ezen a héten nem lesz személyi változás, miután Zelenszkij hallgatott Reznyikov jövőjéről, más politikusok pedig nyilvánosan megvédték a miniszter teljesítményét.

„A védelmi és biztonsági szektor különböző szintjein olyan személyi és intézményi lépéseket teszünk, amelyek megerősítik Ukrajna pozícióit” – írta Zelenszkij Telegramon a parlamentben elmondott beszédét idézve.

„Minden egyes ilyen lépésről – legyen az személyi vagy intézményi – megadjuk a szükséges tájékoztatást azon a szinten, ahol a döntések születnek” – mondta, hangsúlyozva, hogy az ilyen döntések az elnök hatáskörébe tartoznak.

Korábbi cikkünk a témában: Zűrzavar az ukrán védelmi minisztériumban a háború kulcsfontosságú pontján

Zelenszkij köszönetet mondott mindenkinek, aki segít megőrizni az Oroszország által csaknem egy éve megtámadott Ukrajna egységét.

„Köszönöm mindenkinek, aki tartózkodik minden olyan pletyka vagy egyéb álhír terjesztésétől, amely gyengítheti népünk összpontosítását az Ukrajna győzelméért végzett munkában” – mondta.

„Csak úgy tudjuk biztosítani Ukrajna sikerét, ha segítjük hazánkat, ha nem engedjük, hogy az ellenség játsszon népünk érzelmeivel, és ha mindent megteszünk azért, hogy harcosainknak több fegyverük legyen, és ezt meg is fogjuk tenni” – közölte Zelenszkij.

A Reznyikovval kapcsolatos zűrzavar a hivatali visszaélésekkel szembeni kemény fellépések után történt. Zelenszkij igyekszik megmutatni, hogy Kijev biztonságosan kezelheti a több milliárd dollárnyi nyugati segélyt.

Reznyikov kedden korábban azt mondta, hogy tartja a frontot, és nem mutatta jelét annak, hogy távozna. „Köszönöm mindenkinek a támogatást, valamint az építő jellegű kritikát. Levonjuk a következtetéseket, folytatjuk a reformokat még a háború alatt is. Megerősítjük a védelmet, és a győzelemért dolgozunk” – írta a védelmi miniszter Twitteren.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG