Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zűrzavar az ukrán védelmi minisztériumban a háború kulcsfontosságú pontján


Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. február 5-én
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. február 5-én

Ukrajnában ellentmondásos hírek jelentek meg a védelmi miniszter helyzetével kapcsolatban, így kétséges a háborús küzdelem egyik kulcspozíciója, miközben Ukrajna újabb orosz offenzívára készül.

Egy nappal azután, hogy bejelentették Olekszij Reznyikov védelmi miniszter leváltását, Volodimir Zelenszkij elnök egyik fontos szövetségese egyelőre visszalépett, és azt mondta, hogy a héten nem lesz személyi változás a védelmi minisztériumban.

David Arakhamija, Zelenszkij pártjának parlamenti frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy Reznyikov stratégiai ipari miniszter lesz, míg a védelmi minisztériumot a katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov veszi át.

Zelenszkij egyelőre hallgat az ügyben, maga Reznyikov pedig vasárnap azt mondta, hogy nem értesítették semmilyen változásról, a stratégiai ipari miniszteri posztot pedig nem fogadja el, ha felajánlják.

A miniszter sorsával kapcsolatos kétségek akkor merülnek fel, amikor az orosz erők fél év óta először előrenyomulnak a keleti fronton zajló könyörtelen harcokban. Egy regionális kormányzó szerint Moszkva erősítést küldött Kelet-Ukrajnába egy új offenzívához, amely akár már a jövő héten megindulhat.

Korábbi cikkünk a témában: Az ukrán titkosszolgálat nagyszabású korrupciós rendszert tárt fel

Két magas rangú törvényhozó hétfőn megjegyezte, hogy a szabályok szerint az ukrán védelmi miniszternek civilnek kell lennie, ami úgy tűnik, akadályt gördít a 37 éves katonatiszt, Budanov azonnali kinevezésének útjába.

Reznyikov leváltása, akit a nyugati fővárosokban, így Párizsban is melegen fogadtak múlt héten, a legjelentősebb átrendeződés lenne az elmúlt hetekben történt lemondások és elbocsátások sorában, amelyek közül több is korrupciós vádak miatt történt.

Ukrajnában évtizedek óta hírhedten kiterjedt a korrupció, és Zelenszkijre nagy nyomás nehezedik, hogy bizonyítsa, az ország képes megbízhatóan kezelni a nyugati katonai és polgári segélyek milliárdjait. A múlt hónapban bejelentett személyzeti tisztogatás alkalmával Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy megfelel a tiszta kormányzás nyugati normáinak.

Reznyikov, aki korábban ügyvédként dolgozott, nyilvánosan nem keveredett botrányba. Egyik helyettese és több más tisztviselője azonban távozott, és az ügyészek bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak azon állítások ügyében, amelyek szerint a védelmi minisztérium egy szerződés keretében korrupt módon, túlárazottan vásárolt élelmezést a katonáknak.

A háború változásokat követel

Arakhamija szerint az ukrán fegyveres erőket háborús időkben nem politikusoknak kellene felügyelniük, hanem védelmi vagy biztonsági háttérrel rendelkező embereknek.

„A háború változásokat követel a személyzeti politikában” – írta vasárnap Telegramon.

Reznyikov vasárnap azt mondta, hogy az esetleges átszervezésről szóló döntés Zelenszkijen múlik, az ukrán Fakty ICTV online csatornának pedig azt, hogy tervezett áthelyezése egy új minisztériumba újdonság számára.

„Ha hirtelen kapnék egy ilyen ajánlatot az ukrán elnöktől vagy a miniszterelnöktől, visszautasítanám, mert nem rendelkezem megfelelő szakértelemmel” – idézték Reznyikovot.

Az Arakhamija által Reznyikov utódjaként megnevezett Budanov egy titokzatos, fiatal tiszt, akit a titkos műveletekben játszott szerepéért tüntettek ki, gyorsan emelkedett a ranglétrán, és a hadsereg hírszerzési főigazgatóságának élére került.

Korábbi cikkünk a témában: Oroszország nagy offenzívára készül az ukránok szerint

A lehetséges átrendeződés egybeesik az ukrán félelmekkel, miszerint Oroszország ebben a hónapban újabb nagyszabású offenzívát tervez. Ukrajna ellentámadásra készül, de még várja a nyugati harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket.

„Egyre több orosz tartalékot látunk az irányunkba telepíteni, egyre több felszerelést behozni” – mondta Szerhij Hajdaj, a keleti Luhanszki terület kormányzója, hozzátéve, hogy már nem lőnek éjjel-nappal.

„Lassan elkezdenek takarékoskodni, felkészülnek egy teljes körű offenzívára – mondta a televízióban. – Valószínűleg tíz napjukba telik, hogy tartalékokat gyűjtsenek. Február 15. után bármikor számíthatunk erre az offenzívára” – mondta a kormányzó.

Reznyikov kapcsolatai

„Reznyikov rendkívül hatékony volt a partnereinkkel való kommunikáció terén, és ez egy nagyon fontos összetevő ebben az esetben” – mondta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó, amikor vasárnap este az országos televízióban arról kérdezték, mennyire valószínű az átrendeződés.

Az 56 éves Reznyikov háborús védelmi miniszterként ápolta a kapcsolatokat a nyugati védelmi tisztviselőkkel, és segített felügyelni a több milliárd dolláros katonai segélyek beérkezését az orosz invázió elleni védekezéshez.

Podoljak szerint Reznyikov csodálatos személyes kapcsolatai a szövetségesekkel segítették a katonai szállítmányokat.

„A tárgyalások nemcsak matematikai képletekből állnak, hanem személyes kapcsolatokból is, és bizalomból. Sajnos ma elveszítjük a belénk vetett bizalom egy részét” – mondta Podoljak.

Korábbi cikkünk a témában: Március végén érkezhetnek Ukrajnába a Leopard tankok

Reznyikov kiemelte Ukrajna de facto integrációját a NATO-ba mint elsődleges prioritást, még akkor is, ha a szövetséghez való csatlakozás nem lehetséges azonnal.

Védelmi miniszteri hivatali ideje alatt határozottan felszólalt a háborús korrupció ellen, amely szerinte fosztogatáshoz hasonlít.

Az elmúlt hetekben azonban minisztériuma korrupciós botrányba keveredett a hadsereg élelmezési szerződésével kapcsolatban, amely rendkívül magas árakat tartalmazott. Ez közfelháborodást váltott ki.

A botrány kirobbanását jelentős átszervezés követte, amelyben számos regionális kormányzó, miniszterhelyettes és más tisztviselő távozott.

Reznyikov vasárnap délután sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy Ukrajna ebben a hónapban egy esetleges nagyobb orosz offenzívára számít, de Kijevnek megvannak az eszközei ahhoz, hogy megállítsa.

Azt is elmondta, hogy minisztériumának korrupcióellenes osztályát át kell alakítani, mert nem tette, amit kellett volna.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG