Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij Manilában igyekezett elősegíteni a békecsúcsot, amelyet szerinte Kína és Oroszország megpróbál aláásni


Zelenszkij ukrán és Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök Manilában, a Malacañang elnöki palotában 2024. június 3-án
Zelenszkij ukrán és Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök Manilában, a Malacañang elnöki palotában 2024. június 3-án

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Fülöp-szigeteki kollégájával találkozott. Ritkaságszámba menő ázsiai útján arra igyekszik rábírni a térség vezetőit, hogy vegyenek részt a Svájc által szervezett globális békecsúcson, amelyet szerinte Moszkva pekingi segítséggel próbál aláásni.

Zelenszkij bejelentés nélkül és szigorú biztonsági intézkedések közepette érkezett Manilába vasárnap este, miután a hétvégén felszólalt a szingapúri Shangrí-La védelmi fórumon. Vörös szőnyeggel, katonai kitüntetéssel fogadták hétfőn az elnöki palotában, ahol találkozott Ferdinand Marcos Jr. elnökkel, majd elhagyta a Fülöp-szigeteket.

Marcos megígérte, hogy országa ott lesz a békecsúcson – mondta Cheloy Garafil, a Fülöp-szigetek kommunikációs minisztere.

„Örülök, hogy ma azt hallottam öntől, hogy kiveszik a részüket a békelépéseinkből – mondta Zelenszkij Marcosnak. – Ez nagyon erős jelzés.”

Zelenszkij közölte, hogy az ukrán katonáknak több mentális egészségügyi szakemberre van szükségük. Marcos megígérte, hogy segít, és üdvözölte Ukrajna döntését, hogy idén nagykövetséget nyit Manilában, ami felgyorsítja a segítségnyújtás érdekében tett erőfeszítéseket.

Ehhez kapcsolódóan: Washington után Berlin is engedi Ukrajnának, hogy oroszországi célpontok ellen használjon tőle kapott fegyvereket

„Mi magunk is próbáljuk előmozdítani a nemzetközi jog folyamatos betartását a világ felénk eső részén – mondta Marcos. – A problémák, amelyekkel ön szembesül, hasonlók és párhuzamosak a mi gondjainkkal, ezért a Fülöp-szigetek mindig a béke előmozdításának pártján áll.”

Mindkét vezető bírálta Kínát a szingapúri fórumon, amelyre a világ minden tájáról, így Washingtonból és Pekingből is érkeztek vezető védelmi és kormányzati tisztviselők. A megbeszélésekre a Gázában és Ukrajnában tomboló háború, valamint az Egyesült Államok és Kína között növekvő feszültség és az indo-csendes-óceáni térségben gyakorolt befolyásért folyó versengés nyomta rá a bélyegét.

Zelenszkij a vasárnapi szingapúri sajtótájékoztatón azzal vádolta Kínát, hogy segít Oroszországnak a svájci békecsúcs aláásásában, amikor nyomást gyakorol más országokra annak érdekben, hogy ne vegyenek részt rajta.

„Oroszország a térségben tapasztalható kínai befolyást, a kínai diplomatákat felhasználva mindent megtesz a békecsúcs meghiúsítása érdekében – mondta, de nem fejtette ki, hogy mire gondol. – Sajnálatos, hogy egy ilyen nagy, független, hatalmas ország, mint Kína, eszköz Vlagyimir Putyin kezében.”

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem reagált Zelenszkij vádjára.

Ehhez kapcsolódóan: Von der Leyen: Európa nem tűri az agressziót „sem Ukrajnában, sem az indo-csendes-óceáni térségben”

Kína azt állítja, hogy semleges álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban, ám ezt Ukrajna, az Egyesült Államok és Európa nagy része másként látja. Oroszországgal folytatott kereskedelme nőtt, enyhítve a nyugati szankciók gazdasági hatását. Amerikai, ukrán és más hírszerző ügynökségek közölték: bizonyítékok vannak arra, hogy kínai alkatrészek tűnnek fel orosz fegyverekben, még akkor is, ha Kína közvetlenül nem juttat fegyvert a szomszédjának.

Svájc remélte, hogy Kína részt vesz a június közepén tartandó békekonferencián, de Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken azt éreztette, hogy ez kevéssé valószínű.

A biztonsági fórumon Zelenszkij arra kérte a védelmi ügyekért felelős vezetőket, hogy vegyenek részt a svájci tárgyalásokon, és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy egyes országok nem kötelezték el magukat a részvétel mellett. Ukrajnának – mondta – vannak olyan javaslatai, amelyek a béke alapjául szolgálhatnak a csúcstalálkozón, és a nukleáris és élelmezésbiztonságot, a hadifoglyok szabadon bocsátását, valamint az Oroszország által elhurcolt ukrán gyerekek hazaküldését érintik.

„Ukrajna kész arra, hogy meghallgasson különféle javaslatokat és ötleteket, amelyek a háború befejezéséhez, valamint a fenntartható és igazságos békéhez vezetnek el bennünket” – mondta.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere a konferencia idején találkozott Zelenszkijjel, és megújította az Egyesült Államok Ukrajna iránti kötelezettségvállalását. A fórumon mondott szombati beszédében Austin kijelentette, hogy „Putyin agressziós háborúja mindannyiunk számára olyan világ képét vetítette előre, amilyenre egyikünk sem vágyna”.

Marcos, akinek országa egyre többször csap össze Kínával a Dél-kínai-tenger vitatott szigetei miatt, pénteken nyíltan beszélt a védelmi fórumon egy regionális tűzfészek veszélyeiről. Azt mondta: ha egy „szándékos cselekedet” eredményeként egy filippínó meghal a nyílt tengeri ellenségeskedésben, „az szerintem nagyon-nagyon közel áll ahhoz, amit háborús cselekményként határozunk meg”.

„Ez minden bizonnyal növelné a válaszadás mértékét” – közölte egy kérdésre válaszolva.

„Törvénytelen, kényszerítő, agresszív és megtévesztő cselekedetek sértik továbbra is a szuverenitásunkat, szuverén jogainkat és joghatóságunkat” – mondta Marcos, anékül hogy megnevezte volna Kínát, de hozzátette, hogy a Fülöp-szigetek továbbra is elkötelezett a viták békés megoldása mellett.

Austin a fórumon kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége szerződéses szövetségese, a Fülöp-szigetek iránt sziklaszilárd, de megismételte, hogy fontosnak tartja a párbeszédet Kínával.

„Számos dolog történhet a tengeren vagy a levegőben, ezt tudjuk – mondta. – Az a célunk, hogy biztosítsuk: nem engedjük, hogy a dolgok feleslegesen irányíthatatlanná váljanak.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG