Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij Moszkvát vádolja a téli szezonra készülő Európában jelentkező gázhiány miatt


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Offshore Northern Seas 2022 konferencián a norvégiai Stavangerben 2022. augusztus 29-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Offshore Northern Seas 2022 konferencián a norvégiai Stavangerben 2022. augusztus 29-én

Gazdasági terrorizmussal vádolta meg Oroszországot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amiért megpróbálja megakadályozni, hogy az európai országok feltöltsék gázkészleteiket tél előtt, amikor a megugró energiaszámlák keményen sújtják majd a háztartásokat és a vállalkozásokat.

Az ősz közeledtével az egész kontinensen a politikai témák első helyére került, hogyan lehet reagálni a gázárak emelkedésére, amelyet az Oroszországból érkező szállítások csökkenése súlyosbított.

Zelenszkij egy norvégiai energetikai konferencián beszélt videóközvetítéssel hétfőn. Kijelentése azt követően hangzott el, hogy az orosz Gazprom bejelentette: a héten karbantartási munkákat tervez, ezért leállítja a gázszállítást az Oroszországot és Németországot a Balti-tengeren keresztül összekötő Északi Áramlat 1 gázvezetéken.

A lépés felerősítette azokat a félelmeket, hogy Oroszország azért csökkenti a szállítást, hogy nyomást gyakoroljon az ukrajnai inváziót ellenző nyugati országokra, ezt azonban Moszkva tagadja.

A 2023-ra vonatkozó német referenciaáram-árak hétfőn először lépték át az ezer eurót megawattóránként, miután az ellátási aggodalmak miatt a gáz, az áram és a szén ára jelentősen emelkedett.

Petr Fiala cseh miniszterelnök azt mondta, hogy a válaszlépéseket az Európai Uniónak kell koordinálnia, miután összehívta az energiaügyi miniszterek rendkívüli ülését.

„Az EU Energiaügyi Tanácsának ülésére szeretnénk megtalálni az emberek és a vállalkozások megsegítésének azt a módját, amelyben meg tudunk állapodni a többi európai vezetővel” – tette hozzá. Az EU soros elnökségét betöltő csehek közölték, hogy a találkozó szeptember 9-én lesz. Csehország múlt héten közölte, hogy támogatni kívánja az energiaárakra vonatkozó, az egész unióra kiterjedő plafon bevezetését, amelyet Mario Draghi leköszönő olasz miniszterelnök is támogatott.

„Nem ismétlődik meg a Lehman Brothers-effektus”

Az olyan országok, mint Németország és Olaszország, amelyek energiaellátása nagymértékben függ az orosz gázimporttól, a hideg téli hónapok előtt, amikor a kereslet tetőzik, feltöltik tárolóikat. Robert Habeck német gazdasági miniszter hétfőn azt mondta, hogy a német gáztárolók több mint nyolcvanszázalékos töltöttségen vannak, és az árak csökkenésére számít. Olaszország is hasonló szintre jutott, ami a további ellátási sokkokkal szemben nyújt némi tartalékot.

„Ennek hatására a piacok megnyugszanak, és lefelé mennek” – mondta Habeck.

Azt is megismételte, hogy Németország nem fogja megengedni, hogy a Lehman Brothers-féle dominóhatás következzen be a gáz piacán.

„A német kormány nevében megígérem, hogy mindig biztosítani fogjuk a likviditást minden energiaipari vállalat számára, hogy ne legyen Lehman Brothers-effektus a piacon” – mondta Habeck, utalva az amerikai befektetési bank összeomlására, amely hozzájárult a 2008-as pénzügyi válság kirobbanásához.

A Shell energiaipari óriáscég vezetője kevésbé optimista. Arra figyelmeztetett, hogy a gázhiány továbbra is fennállhat.

„Könnyen lehet, hogy több olyan tél is lesz, amikor valamilyen megoldást kell találnunk” – mondta Ben van Beurden a norvégiai Stavanger városában tartott iparági találkozón.

A Tesla alapítója, Elon Musk ugyanezen az eseményen újságíróknak azt mondta, hogy a világnak továbbra is ki kell termelnie az olajat és a gázt a civilizáció fenntartása érdekében, ugyanakkor fenntartható energiaforrásokat is ki kell fejlesztenie.

„Reálisan nézve úgy gondolom, hogy rövid távon szükségünk van az olajra és a gázra, mert különben a civilizáció összeomlik” – mondta Musk.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG