Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Oroszország Ukrajna húsz százalékát ellenőrzi


Ukrán nő áll a háza előtt Harkivtól északra. A kapun orosz nyelvű felirat: Itt emberek élnek. Ruszka Lozova, 2022. május 28.
Ukrán nő áll a háza előtt Harkivtól északra. A kapun orosz nyelvű felirat: Itt emberek élnek. Ruszka Lozova, 2022. május 28.

Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta: Oroszország, annak ellenére hogy nagyobb veszteségeket szenvedett el, mint az afganisztáni háború egy évtizede alatt, folytatja ukrajnai invázióját, és mára elfoglalta az ország területének körülbelül húsz százalékát. A frontvonal több mint ezer kilométer hosszú.

Zelenszkij június 2-án a luxemburgi parlament képviselői előtt tartott videóbeszédében közölte, hogy Ukrajna becslése szerint Oroszország „több mint harmincezer katonát vesztett”, mióta február 24-én megindította offenzíváját, „de ez nem állítja meg Oroszországot. Ez az ország továbbra is kész veszíteni és ölni, ölni.”

„Mert Oroszországban egyetlen ember nem akarja hagyni, hogy maradjunk, ahogy vagyunk” – tette hozzá Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva, aki a háború előtt megkérdőjelezte Ukrajna nemzetállami létét.

Az orosz csapatok június 2-án a jelek szerint a határán állnak annak, hogy napok óta tartó heves harcok után teljes egészében elfoglalják a kulcsfontosságú Szeverodonyecket a Donyec-medencében, amely Moszkva kelet-ukrajnai offenzívájának elsődleges célpontjává vált.

„Minden harcképes orosz katonai alakulat részt vesz ebben az erőszakos támadásban” – mondta Zelenszkij.


Beszédében köszönetét fejezte ki mindazért a segítségért, amelyet Ukrajna kapott a Nyugattól, de kijelentette, hogy a fegyverszállításokat növelni kell, mert „gyakorlatilag az egész orosz hadsereggel szemben kell védekeznünk”.

Június 1-jén az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország bejelentette, hogy első ízben szállítanak fejlett fegyverrendszereket a fegyverek és emberek terén is túlerővel küzdő ukrán hadseregnek.

Ám a legfejlettebb amerikai rakétarendszerek – a HIMARS –, amelyek akár nyolcvan kilométeres távolságban is képesek célba találni, legkevesebb három hét alatt érik el a harcmezőt – mondták a Pentagon magas rangú tisztviselői. Ez felveti a kérdést, hogy vajon időben megérkeznek-e ahhoz, hogy megállítsák Oroszország lassú, de folyamatos térnyerését.

„Több fegyverre van szükségünk Ukrajnának – olyan modern fegyverekre, amelyek biztosítják nemcsak bátorság és intelligencia, hanem technológia révén is országunk fölényét Oroszországgal szemben ebben a háborúban. Arra kérem önöket, támogassák ezt az igényt más európai országok előtt” – mondta Zelenszkij.

„Jelentősen növelnünk kell az Oroszországra nehezedő nyomást, hogy megállítsuk ezt a katasztrófát, és megakadályozzuk az ilyen agresszív támadásokat a jövőben.”

Bombák a vízben: Búvárok tisztítják meg az ukrán tavat a fel nem robbant lövedékektől
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG