Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij szerint nem kizárt a háború Oroszországgal


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Grúziában
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Grúziában

Az ukrán kormány továbbra is ellenzi az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését. Volodimir Zelenszkij elnök „politikai fegyvernek” nevezte a gázvezetéket, és arról is beszélt, hogy nem zárható ki a háború Oroszországgal.

Miután Moszkva korábban bejelentette, hogy befejezte a vitatott vezeték építését, amely Ukrajna megkerülésével orosz gázt visz Németországba, Kijev jelezte, célja továbbra is az, hogy leállítsák a gáz szállítását a vezetéken.

Nyugati garanciákat emleget Kijev

„Ukrajna harcolni fog ez ellen a politikai projekt ellen, a befejezése előtt és után, és még azután is, hogy a gázt bekapcsolják” – mondta az AFP-nek adott írásos kommentárjában Szerhij Nyikjforov, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője. Nyikjforov azt is mondta, Ukrajna garanciákat kapott Washingtontól és Berlintől arra, hogy „Oroszország még az Északi Áramlat 2 elindítása után sem lesz képes azt energiafegyverként használni”.

Az Északi Áramlat 2 elindulásával a tervek szerint kétszer annyi gáz érkezik Oroszországból Németországba, mint korábban. Azonban a közvetlen német–orosz vezeték megosztja az európai fővárosokat és feszültséget kelt a blokk és Washington között. Az Egyesült Államok kezdettől fogva ellenezte a projektet, amely növeli Európa függőségét az orosz gáztól, ezért egy időben szankciókat is bevezettek a beruházásban részt vevő cégek ellen.

„Totális háború” fenyeget

A gázvezeték Ukrajnának különösen nagy érvágást jelent, mivel egy már meglévő útvonalról tereli el a szállítást, és várhatóan kulcsfontosságú tranzitdíjaktól fosztja meg Kijevet. A projektet Lengyelország és a balti államok is hevesen ellenzik, mivel szerintük Oroszország a jövőben könnyebben tudná zsarolni Európát a gázszállítás leállításával.

Zelenszkij pénteken beszélt a Krím félszigeti konfliktusról is. Oroszország 2014-ben foglalta el az Ukrajnához tartozó félszigetet, és Kelet-Ukrajna két további régiójában is finanszíroz fegyvereseket, akik szintén Oroszországhoz csatolnák a határhoz közeli területeket. A kelet-ukrajnai háború már több mint 13 ezer emberéletet követelt.

Zelenszkij ezzel kapcsolatban azt mondta, „sajnos elképzelhető”, hogy „totális háború” törhet ki Oroszországgal. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov „apokaliptikusnak” minősítette a megjegyzést.

XS
SM
MD
LG