Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Washington csatlakozzon a kelet-ukrajnai béketárgyalásokhoz!


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Pentagonban 2021. augusztus 31-én
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Pentagonban 2021. augusztus 31-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy csatlakozzon közvetlenül a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó béketárgyalásokhoz.

Zelenszkij az amerikai kollégájával, Joe Bidennel való washingtoni találkozója előtt kijelentette, hogy a több mint hét éve tartó polgárháború lezárása érdekében országának a Nyugat részéről „nem pusztán szavakra” van szüksége, hanem tettekre is.

Elmondta, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a következő hetekben Kijevbe látogat, miután az Egyesült Államok újabb hatvanmillió dolláros katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára. A modern páncéltörő rakétákat is tartalmazó csomag nem része a Washington által biztosított évi négyszázmillió dolláros katonai támogatásnak. Az Egyesült Államok 2014 óta már több mint 2,5 milliárd dollár támogatást nyújtott Ukrajnának.

„Az orosz csapatösszevonások rávilágítottak az ukrán hadsereg kapacitásbeli hiányosságaira egy orosz behatolással szemben” – írta közleményében a Fehér Ház.

„A jelenlegi orosz fenyegetés tükrében Ukrajna jelentős kapacitásbeli hiányosságainak problémáját sürgősen orvosolni kell az elrettentés megerősítése érdekében” – hangsúlyozták.

Üzenetértékű látogatás

Zelenszkij arról számolt be kedden, hogy a katonai támogatás további növelésére fogja kérni Bident, és arra, hogy segítsenek egy korszerű flotta felépítésében a Fekete-tengeren, amely „képes elejét venni a vízi útvonalak blokkolását célzó bármilyen orosz kísérletnek”.

A kelet-ukrajnai rendezést célzó tárgyalások eddig nem igazán vezettek eredményre. A minszki összekötő csoportnak Ukrajna és Oroszország mellett Franciaország és Németország a tagja, a kijevi kormány azonban szeretné, ha az Egyesült Államok is csatlakozna, új életet lehelve a folyamatba.

Az ukrán elnök washingtoni látogatása elemzők szerint üzenetértékű Moszkva számára.

Oroszország 2014 márciusában vette át az ellenőrzést a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget felett, miután azonosítójel nélküli katonái megszállták a területet, majd – egy több mint száz ország által törvénytelennek minősített népszavazás nyomán – bekebelezte. Egy hónappal később háború tört ki Ukrajna keleti részén a kormányerők és az orosz támogatást élvező szakadárok között, ez mára mintegy tizennégyezer halálos áldozatot követelt.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG