Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij szerint Oroszország csaknem ezer rakétát és drónt lőtt ki januárban


Orosz katona egy Sztrela–10 föld-levegő rakétarendszeren Donyeckben 2024. január 3-án
Orosz katona egy Sztrela–10 föld-levegő rakétarendszeren Donyeckben 2024. január 3-án

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy Oroszország év eleje óta csaknem ezer rakétát és drónt lőtt ki Ukrajnára. Kijev több régióban rakétaveszély-riadót hirdetett ki január 30-án, néhány órával azután, hogy az orosz csapások legalább három civilt megöltek.

„Oroszország több mint 330 különböző típusú rakétát és körülbelül hatszáz harci drónt lőtt ki Ukrajna városaira év eleje óta” – írta Zelenszkij X-en, a korábbi Twitteren.

„Ahhoz, hogy ellenálljunk egy ekkora terrorista nyomásnak, kellően erős légi pajzsra van szükségünk. Ilyet építünk most partnereinkkel együtt” – tette hozzá.

„A légvédelem és az elektronikus hadviselés a legfőbb prioritásunk. Az orosz terrort le kell győzni – és lehetséges.”

Ehhez kapcsolódóan: Az EU lépett: Ukrajna javára fordítaná a befagyasztott orosz eszközök nyereségét

Egy férfit megöltek, a feleségét pedig megsebesítették az orosz lövedékek január 30-án hajnalban a dél-ukrajnai Herszoni területen, Veletenszke faluban – jelentette a regionális ügyészség.

Közben Olekszandr Prokugyin kormányzó arról számolt be, hogy az orosz erők 272 lövedéket lőttek ki Herszonra a Dnyeper túlpartjáról.

A kelet-ukrajnai Donyecki területen is meghalt egy civil, egy másik pedig megsebesült, amikor az oroszok Mirnohrad települést bombázták – közölte Vadim Filaskin, a térség ukrán ellenőrzés alatt álló részének kormányzója január 30-án.

Ugyancsak Donyeckben, Avgyijivka iparvárosban orosz lövedékek csapódtak be egy családi házba, egy 47 éves nő életét vesztette – tette hozzá Filaskin Telegramon.

Az orosz erők az elmúlt hetekben többször is megpróbálták elfoglalni Avgyijivkát a háború egyik legvéresebb ütközetében.

A polgári negyedek válogatás nélküli ágyúzása Avgyijivka nagy részét rommá változtatta.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev támogatásáról egyeztetett a magyar és az ukrán külügyminiszter az uniós csúcs előtt

A hadsereg tájékoztatása szerint január 30-án az ukrán légvédelmi erők tizenötöt lelőttek az Oroszország által indított 35 drónból.

Az orosz drónok Ukrajna Mikolajivi, Kirovohradi, Dnyipropetrovszki, Poltavai és Harkivi területét támadták – közölte az ukrán légierő.

Az orosz erők tíz darab SZ–300-as légvédelmi rakétával is lőtték a Donyecki és a Herszoni terület polgári infrastruktúráját – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy a polgári lakosság körében halottak és sebesültek is vannak.

Az ukrán légierő később azt jelentette, hogy Kirovohrad, Harkiv, Donyeck, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja környékén továbbra is fokozott a készültség újabb rakétacsapások veszélye miatt.

Eközben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy légvédelmi erői 21 ukrán drónt semmisítettek meg vagy tartóztattak fel a Moszkva által megszállt Krím félsziget és több orosz térség felett.

A harctéren az ukrán erők hetven közelharcot vívtak a teljes arcvonal mentén – közölte az ukrán hadsereg vezérkara január 30-i napi jelentésében. Az ukrán védők nyolc keleti gócponton verték vissza az ismétlődő orosz támadásokat, ezek közül a legjelentősebbek a donyecki Avgyijivka iparvárosban vannak.

Hatalmas pusztítást hagyott maga után a hétvégi rakétacsapás egy ukrán városban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG