Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU lépett: Ukrajna javára fordítaná a befagyasztott orosz eszközök nyereségét


Bőven van mit újjáépíteni Ukrajnában. Orosz rakétacsapás rongálta meg a képen látható lakóházat Dnyipróban 2023. január 14-én
Bőven van mit újjáépíteni Ukrajnában. Orosz rakétacsapás rongálta meg a képen látható lakóházat Dnyipróban 2023. január 14-én

Az Európai Unió országai úgy döntöttek, hogy jóváhagyják a megállapodástervezetét annak a több száz milliárd eurós profitnak a tartalékolásáról, amely az ukrajnai háború megtorlásaként zárolt orosz jegybanki eszközökből származik – közölte egy uniós tisztviselő.

A hétfő este létrejött megállapodás még hivatalos jóváhagyásra vár, de az első lépésnek tekintik ahhoz, hogy az EU az ukrajnai újjáépítés támogatására fordítsa a kétszázmilliárd eurós (216 milliárd dolláros) orosz jegybanki vagyon egy részét.

Az egyezmény ratifikálásáig neve elhallgatását kérő tisztviselő azt mondta, hogy az unió „lehetővé teszi a befagyasztott vagyonból származó rendkívüli bevételek begyűjtését (…) Ukrajna újjáépítésének támogatására”.

Ehhez kapcsolódóan: Még tombol a háború, de Ukrajnában indul az újjáépítés

A pénz felhasználásáról később döntenek, a kérdés még jogi és gyakorlati megfontolást igényel.

A kérdés mindazonáltal sürgető, ugyanis Ukrajna a talpon maradásáért küzd, az EU, illetve az Egyesült Államok segélyezési terveit pedig politikai megfontolások hátráltatják – beleértve, hogy a szövetségesek továbbra is olyan ütemben segítik-e Kijevet, mint a háború első két évében.

Az EU vezetői csütörtökön találkoznak, abban a reményben, hogy ötvenmilliárd eurós támogatási csomagot hagyhatnak jóvá Ukrajna számára a magára maradt Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenkezésének dacára.

Még ha gyakorlati kérdésnek tűnik is a befagyasztás alól feloldott, jelenleg kihasználatlan vagyon felhasználása, sokan tartanak attól, hogy a pénzügyek fegyverré tétele árthat az EU helyzetének a globális pénzügyi piacokon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erős döntést kért, hogy a nyugati bankokban befagyasztott eszközöket idén „az orosz háború elleni védelemre és Ukrajna újjáépítésére irányítsák át”.

Az EU hétfő esti lépése kikövezi az utat ahhoz, hogy az EU országai ilyen intézkedéseket tehessenek. Ukrajna G7-beli szövetségesei még keresik a megfelelő jogi keretet a terv megvalósításához.

Az Egyesült Államok az orosz invázió kezdetekor bejelentette, hogy Amerika és szövetségesei elzárták a hozzáférést több mint hatszázmilliárd dollárhoz, amelyet Oroszország tartott a határain kívül, köztük az orosz központi bank nagyjából háromszázmilliárd dolláros alapjához. Azóta az Egyesült Államok és szövetségesei újabb célzott szankciókat vezettek be a Putyin elnökhöz kötődő cégek és a vagyonos orosz elit ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Kijevnek ítélte egy ukrán oligarcha lefoglalt jachtját Horvátországban a bíróság

A Világbank legfrissebb, 2023 márciusában közzétett ukrajnai kárfelmérése szerint az ország újjáépítésének és helyreállításának költsége 411 milliárd dollárt tesz ki a következő tíz évben. Ez magában foglalja a köz- és magánforrások iránti igényt is.

Belgium tölti be a következő hat hónapban az Európai Unió soros elnökségét, így ő vezeti az orosz vagyon lefoglalásáról szóló tárgyalásokat, egyben ez az az ország, ahol a legtöbb, szankciók miatt befagyasztott orosz vagyoneszközt tartják.

Az ország adót szed be ezek után. Alexander De Croo belga miniszterelnök októberben azt mondta, hogy már 1,7 milliárd euró ilyen adóbevétel áll rendelkezésre. A pénzt katonai felszerelések, humanitárius segélyek és a háború sújtotta ország újjáépítésének támogatására fordítják.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG