Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij tanácsadója szerint 13 ezer ukrán katona halt meg a háborúban


Katonai kórház Bahmut városában 2022 novemberében
Katonai kórház Bahmut városában 2022 novemberében

Folytatódtak a heves harcok Ukrajna keleti részén, az ukránok több támadási hullámot visszavertek a Luhanszki és a Donyecki területen – jelentette a hadsereg december 2-án. Közben Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója közölte, hogy a háború kezdete óta akár 13.000 ukrán katonát is megölhettek.

A fegyveres erők vezérkara napi frissítésében arról számolt be, hogy az orosz csapatok 14 településen támadtak ukrán állásokat, köztük a luhanszki Belohorjivkában és a donyecki Bahmutban, miközben harminc légicsapást hajtottak végre, és 35 rakéta-sorozatvetős támadást intéztek civil települések ellen a kontaktvonal mentén.

Keleten Kupjanszkban és Limanban, valamint a közép-ukrajnai Zaporizzsjában az oroszok védekezésre kényszerültek – közölte a vezérkar –, míg keleten Bahmut és Avdijivka irányban támadtak.

A harctéri jelentéseket független forrásból lehetetlen ellenőrizni.

Hány katona halhatott meg?

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij vezető tanácsadója december 1-jén az ukrán Channel 24 televíziónak azt mondta, hogy a februári orosz invázió óta 13 ezer ukrán katona veszthette életét.

„Hivatalos becsléseink vannak a vezérkartól (…) Ezek 10.000–13.000 halott között mozognak” – közölte Podoljak.

Azt mondta, hogy Zelenszkij hozza majd nyilvánosságra a hivatalos adatokat, „amikor eljön a megfelelő pillanat”. Podoljak kijelentéseit a katonaság nem erősítette meg.

Júniusban Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna „naponta hatvan-száz katonát veszít a harcokban, és körülbelül ötszáz azoknak a száma, akik akció közben megsebesülnek”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szeptemberben azt mondta, hogy 5937 orosz katonát öltek meg az addigi harcok közel hét hónapjában.

A számokat nem lehet függetlenül ellenőrizni. Megfigyelők szerint mindkét fél minimalizálja a veszteségeit, hogy elkerülje a katonai morál csökkenését.

Mark Milley amerikai tábornok múlt hónapban azt mondta, hogy a háború kezdete óta több mint százezer orosz és ugyanennyi ukrán vesztette életét vagy sebesült meg.

Ehhez kapcsolódóan: Lavrov: Az USA és a NATO közvetlen részese az ukrajnai konfliktusnak

Újabb intenzív rakétatámadások

A Milley által közölt számok – amelyeket szintén nem lehet független forrásból megerősíteni – az eddigi legpontosabb adatok az Egyesült Államok kormányától.

A közelmúltban felszabadított dél-ukrajnai Herszon városában orosz rakéták legkevesebb egy embert megöltek, és megbénították az áramellátást – közölte december 1-jén este a város katonai adminisztrációjának tisztviselője.

Halina Luhova azt mondta, hogy lakóépületek sérültek meg, és három autó kigyulladt. Az előző esti támadásban megsérültek a villanyvezetékek is a városban, ahol az áramellátást mindössze csaknem három héttel azután kezdték helyreállítani, hogy az orosz csapatokat visszavonták a Dnyeper folyó keleti oldalára.

A támadás elég súlyos volt ahhoz, hogy december 1-jén légiriadót rendeljenek el Herszonban és Ukrajna más régióiban.

Újabb hadifogolycsere

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai sajtóértekezletén védelmébe vette a közelmúltban végrehajtott rakétacsapásokat, mondván, hogy azért vették célba Ukrajna polgári infrastruktúráját, hogy megakadályozzák a nyugati fegyverek áramlását.

„Használhatatlanná tesszük Ukrajnában az olyan energetikai létesítményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a Nyugat halálos fegyverekkel árassza el Ukrajnát oroszok megölése céljából – mondta Lavrov. – Tehát ne mondják, hogy az Egyesült Államok és a NATO nem részese ennek a háborúnak – önök közvetlenül részt vesznek benne.”

A NATO, az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek Kijev kérésére fegyvereket küldtek, hogy segítsenek Ukrajnának megvédeni magát az orosz invázió és az energia-infrastruktúrát érő támadások ellen. A nyugati országok a közelmúltban megállapodtak abban, hogy generátorokat és egyéb berendezéseket küldenek Ukrajnának az orosz támadások által okozott károk helyreállításához.

Egyes kommunikációs csatornák nyitva maradásának jele, hogy az orosz védelmi minisztérium és az ukrán elnöki adminisztráció vezetője közölte, hogy december 1-jén a két ország ötven katonát cserélt ki.

Az orosz védelmi minisztérium videót tett közzé arról, ahogy a hadifoglyok ujjonganak, amikor busszal átlépik a határt. „Hazamegyünk!” – mondja az egyik, miközben katonatársai a kamerának integetnek.

Készült a Reuters, az AFP és a BBC tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG