Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: tárgyalni kell Putyinnal, hogy „visszakaphassuk az életünket"


Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Ukrajna szuverenitásának és létének megőrzése érdekében tárgyalnia kell Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az orosz és az ukrán tárgyalópartnerek legutóbbi ismert személyes találkozójára március 29-én került sor. A tárgyalások egy ideig az interneten is folytatódtak, de mára - mint mindkét fél állítja - leálltak.

Zelenszkij május 27-én egy indonéz agytröszthöz intézett beszédében azt mondta, Ukrajna nem vágyik arra, hogy beszéljen Putyinnal, de szembe kell néznie a valósággal: azzal, hogy erre valószínűleg szükség lesz a február 24-én Moszkva által indított háború befejezéséhez. "Vannak dolgok, amelyeket meg kell beszélni az orosz vezetővel. Nem azt mondom, hogy embereink szívesen beszélnének vele, de szembe kell néznünk a valósággal, amit átélünk" – mondta Zelenszkij.

"Mit akarunk ettől a találkozótól?... Vissza akarjuk kapni az életünket... Vissza akarjuk szerezni egy szuverén ország életét a saját területén belül" – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország a jelek szerint még nem áll készen komoly béketárgyalásokra.

Zelenszkij azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja a globális élelmiszerellátási válságot. Moszkva korábban kijelentette, hogy engedélyezi Ukrajna tengeri úton történő gabonaexportjának újraindítását, ha a Nyugat feloldja a háború megindítása miatt bevezetett szankciók némelyikét.

A Kreml erre úgy válaszolt május 27-én, hogy nem világos, mit akar Kijev. "Az ukrán vezetés folyamatosan egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesz. Ez nem teszi lehetővé számunkra, hogy teljesen megértsük, mit akar az ukrán fél" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

XS
SM
MD
LG