Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zöld utat kapott a negyedik oltás, átalakul a védettségi igazolvány és a karanténszabály


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én

Lehetővé teszi a magyar kormány a koronavírus elleni negyedik oltást annak, aki kéri. Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, és az omikron-vírusváltozat jellegzetességeihez igazodnak a karanténszabályok.

A járványhelyzettel és az azzal kapcsolatos legutóbbi kormánydöntésekkel kezdte első kormányinfóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a koronavírusos megbetegedések jelentős emelkedésére számítanak a napokban, a növekvő tendencia jól látható a napi adatokból.

Miután a tapasztalatok szerint az omikron elsősorban felső légúti megbetegedéseket okoz és enyhébb lefolyású, a kormány várakozásai szerint nem terheli meg annyira az egészségügyet, mint a korábbi járványhullámok, és a halálos áldozatok száma sem növekszik úgy, ahogy korábban.

Ugyanakkor a kormány szerint a védekezéshez szükséges eszközök, feltételek biztosítottak: a kórházi ágyak 61 százaléka szabad, a foglalt ágyak 25 százalékán ápolnak jelenleg koronavírusos betegeket, és van elegendő vakcina: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: a társadalom 64 százaléka oltott.

Jöhet a negyedik oltás, egyelőre senkinek sem kötelező

Magyarországon bevezetik a negyedik, koronavírus elleni oltást, amelyet az orvossal való konzultáció után bárki megkaphat. A negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül megjelenik.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, pár napja Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszélt arról az InfoRádióban, hogy Magyarországon is számolni kell a negyedik oltás szükségességével. Kásler Miklós azt mondta, hogy a vizsgálatok alapján a negyedik oltásra nem az előző oltás után négy hónappal van szükség, hanem később, mert a harmadik oltás időpontja után hat-hét hónappal csökken jelentősen az ellenanyagszint.

Miután a harmadik oltás tavaly augusztusban vált elérhetővé Magyarországon, azoknál, akik akkor beadatták, lassan letelik a fél év.

Átalakul a védettségi igazolvány, csak az oltás jelent védettséget

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. Nem kell hozzá új igazolványt kérni, február 15-től az minősül oltottak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy két oltást kapott, és a másodikat hat hónapon belül adták be neki. Hat hónapon túl csak a harmadik oltás után érvényes az igazolvány. A harmadik oltás után – a jelenlegi jogszabályok szerint – a védettségi igazolvány érvényességét semmi sem korlátozza.

Akinek nincs védettségi igazolványa, nem vehet részt ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeken.

Változnak a karanténszabályok

Miután az omikron gyorsabb lefolyású fertőzés, a karanténkötelezettség hét napra csökken, de ha valaki tünetmentes, már öt nap után szabadulhat negatív teszttel. Iskolák esetében ha egy osztályban megbetegszik valaki, öt napra csökken a karanténkötelezettség az oltatlanoknál.

Miért jobb az árak befagyasztása, mint az áfacsökkentés?

Több részlet kiderült az élelmiszerárak befagyasztásáról. Gulyás Gergely megerősítette az egy nappal korábbi miniszterelnöki bejelentést. Rögzítik

  • a kristálycukor,
  • a búzafinomliszt,
  • az étolaj,
  • a sertéscomb,
  • a csirkemell és -farhát
  • és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej

árát.

Kiderült, hogy az intézkedés egyelőre három hónapra szól, de szükség esetén hosszabbítható. A felsorolt termékek árát az üzletek egyéni árai alapján rögzítik, a boltokban az október 15-i, online pénztárgépekben tárolt adatok alapján határozzák meg. A rendelet napokon belül megjelenik.

A miniszter szerint ez nagyobb segítség, mintha az áfát csökkentették volna, mert az alapvető élelmiszereknél már most is ötszázalékos az áfakulcs, ennek a csökkentése Gulyás Gergely szerint nem sok változást hozott volna.

XS
SM
MD
LG