Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zuglóban már beindult a 2024-es választási kampány – az ellenzéken belül


Hadházy Ákos szemben a gyomokkal
Hadházy Ákos szemben a gyomokkal

Hadházy Ákos a Szabad Európának nyilatkozva egyértelművé tette, hogy nem szeretné, ha Zuglóban Horváth Csaba jelenlegi MSZP-s polgármester indulna jövőre a választásokon; ezt látványkaszálással is nyomatékosította hétvégén. Horváth Csaba szerint a Fidesz hátradőlhet, és kérhet egy kávét.

Szó szerint berántotta a 2024-es helyi önkormányzati választási kampányt Zuglóban Hadházy Ákos, a kerület parlamenti képviselője, amikor szombaton látványosan benzines fűkaszát fogott, és Rózsa Andrással, a kerület momentumos alpolgármesterével együtt lenyírt néhány négyzetméter gyomot egy forgalmas út mellett.

A szintén a Momentum (parlamenti) frakciójában politizáló Hadházy Ákos az akcióhoz kapcsolódó Facebook-bejegyzésében nem is titkolta a kampányszándékot, mint ahogy azt sem, hogy a performance-szal nem a helyi Fidesz, hanem a szintén ellenzéki, 2019-ben az MSZP színeiben megválasztott Horváth Csabával szemben korteskedett.

Ezek ugyanazok

A képviselő szerint Zugló közterületei nagyon elhanyagoltak, sok a gazos rész, az önkormányzat pedig nem tesz eleget a helyzet orvoslása érdekében, sőt: bár „minden évben sok száz millió forintot költ a zöldterületek karbantartására, a kerület mégis nehezen nevezhető gondozottnak”. Hadházy Ákos szerint ez nem lehet független attól a ténytől sem, hogy „valamiért Zuglóban is (ahogy a főváros nagy részén) mindig ugyanaz a cégcsoport végezheti ezt a munkát, esélye sincs másnak. Idén lejárt volna a szerződésük, de tavaly decemberben új kiírás helyett inkább meghosszabbították, arra hivatkozva, hogy nincs idő új pályázat kiírására.”

Pedig Rózsa András és a helyi Momentum már régóta szorgalmazza, hogy a kerület vegye saját kézbe a közterület-fenntartást, de ezt Horváth Csaba „elszabotálja”. Horváth Csaba maga is Facebookon reagált „Hadházy képviselő úr korrektséget nélkülöző posztjára”. Ebben azt írta: „Két dolog miatt különösen aggályos a képviselő úr posztja.”

Ehhez kapcsolódóan: Cikksorozatunk a parkfenntartó cégek monopóliumáról.

Kitört a kommentháború

Az egyik, hogy éppen az esemény utáni héten kezdődött egy kaszálási akció, amelyről lehet, hogy Hadházynak nem kellett tudnia, de Rózsa András alpolgármesternek biztosan. A másik, hogy mindkét politikus ismerheti, hogy milyen elvonások sújtják a fővárosi kerületeket, miközben jelentősen nőttek a kiadásaik, de így is több száz millió forint megy el Zuglóban fűkaszálásra.

Azt Horváth Csaba is elismerte, hogy ez nem elég, de több egyszerűen nem jut a célra. A polgármester végül árulónak nevezte saját alpolgármesterét, az Egri csillagok Hegedűs hadnagyához hasonlítva.

Gyanús gyomok Zuglóban
Gyanús gyomok Zuglóban

A bejegyzés alatt kisebb kommentháború alakult ki, amelyben egyszerre védték és támadták mind Hadházy Ákost, mind Horváth Csabát. A vitába a parlamenti képviselő is beszállt a Szabad Európa korábbi cikkét megosztva, amelyben arról írtunk: valóban érdekes, hogy ugyanaz a cégcsoport nyeri el újra és újra a közterület-fenntartói közbeszerzéseket egy sor budapesti és vidéki önkormányzatnál – köztük van Zugló is.

Horváth Csaba szavaira Rózsa András is válaszolt – természetesen Facebookon. Az alpolgármester ebben azt írta többek között, hogy hivatalból nem kell ismernie, mikor van kaszálás a kerületben, az önkormányzat pedig korábban már vett magának úttisztító gépet, de nem tud róla, hogy működne.

Az alpolgármester szerint sima útszéli rablás, hogy százmilliókat költünk kaszálásra, azaz fűnyírásra”, egyébként pedig áprilisban – bár ő ezzel nem értett egyet – arról döntött az önkormányzat, hogy ötvenmillió forint kölcsönből vesznek egy járdatisztító gépet, de arról sem tudni semmit, hogy azóta beszerezték volna.

Régóta tart

Zuglóban gyakorlatilag a 2021-es előválasztás óta folyik a politikai játszma Hadházy Ákos és Horváth Csaba között. A parlamenti képviselő már az akkori kampányban is azzal vádolta meg utóbbit, hogy szoros kapcsolatban áll a kerület MSZP-s parlamenti képviselőjével, Tóth Csabával, akihez több korrupciógyanús ügy is kötődött. Hadházy ellenfele akkor éppen Tóth Csaba volt, aki végül visszalépett a szavazás előtt, de maradt a kerület MSZP-szervezetének elnöke.

Hadházy Ákos pozícióit erősítheti, hogy Horváth Csabával szemben – az MSZP kivételével – már minden ellenzéki párt fogalmazott meg kifogásokat, tavaly egy vita nyomán például a polgármester felmentette a DK-s alpolgármester Horváth Zsoltot. Az MSZP-s kerületvezető jövő évi idulása mellett szól ugyanakkor, hogy egyelőre alapvetés az ellenzéki pártok között, hogy jövőre a hivatalban lévő polgármesterek indulnak.

„Igazán sajnálom, hogy Hadházy Ákosnak továbbra sincs ideje, hogy parlementi képviselőként dolgozzon Zuglóért, de reménykedem, hogy előbb-utóbb ez is elkövetkezik majd. A hétvégén történtekhez pedig csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Fidesz nyugodtan hátradőlhetett, és kérhetett egy kávét, mert az ellenzék egy része maga végezte el a munkát a kormánypártok helyett a kerület vezetésével szemben. A kormányszócső Metropol magazin éppen most támadja Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy gazosak, gondozatlanok a főváros közterületei, erre jön Hadházy Ákos, és megcsinálja ugyanezt a kampányt a kerületben ellenem” – kommentálta a helyzetet a Szabad Európának Horváth Csaba.

Ehhez kapcsolódóan: Elfelejthetjük az előválasztást 2024-ben, de már megy az asztal alatti lábrugdosás a pártok között.

Együtt nem megy

A polgármester szerint azzal egyik őt támadó politikus sem törődik, hogy csak a szolidaritási adó emelése hárommilliárd forintos pluszterhet jelent a kerületnek. A közterületi kaszálással kapcsolatban elmondta, hogy éppen most kapták meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemtől (a korábbi Gödöllői Agrártudományi Egyetem) a kerület által megrendelt tanulmányt, amely azt állapította meg: ha saját hatáskörben végeznék el ezt a munkát, az két és fél-háromszoros költségnövekedést jelentene, emellett pedig 150 ember felvételét tenné szükségessé, anélkül hogy a jelenlegi állapotokhoz képest többletszolgáltatással járna.

Arra a kérdésünkre, hogy a történteket betudja-e a jövő évi önkormányzati választások előjátékának, Horváth Csaba azt válaszolta, hogy az alapvetés nem változott: a hivatalban lévő, 2019-ben erős támogatottsággal nyerő polgármesterek újraindulnak, ezt egyik párt sem kérdőjelezte eddig meg, egyébként pedig „Hadházy Ákosnak mindenről Tóth Csaba jut az eszébe”.

Hadházy Ákos csak annyit mondott lapunknak: „Nagyon sajnálom, hogy polgármester úrral nem sikerült az elmúlt időszakban megfelelően együttműködni. Én kértem tőle adatokat, amiket nem kaptam meg. Többször jeleztem hogy milyen problémák vannak a parkolással, a zöldterület-fenntartással és a közétkeztetéssel, ezekben az ügyekben sem sikerült érdemben előrelépni. Úgy fogalmaznék, hogy nem benne látom annak garanciáját, hogy érdemben változtatni lehet a zuglói önkormányzat ügyein.”

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG