5203 új magyar fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 91 beteg

Csehországban felállított ideiglenes Covid-kórház.

Jelenleg 115 193 aktív fertőzöttet tartanak számon Magyarországon. Közben a világban már 1,3 millió fölött a járvány áldozatainak a száma. Franciaországban kicsit javult a helyzet, Olaszországban még mindig kemény kihívással néz szembe az egészségügy.

5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő.

A világon 54 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1,3 millió.

Ehhez kapcsolódóan: Ebben a hét magyar városban emelkedhet a koronavírus-fertőzések száma
  • A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 11,2 millió fertőzött volt eddig és 247 175-en haltak meg.
  • Indiában 8,8 millió fertőzöttet és 130 ezer halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 5,8 millió fertőzöttről és 166 ezer áldozatról tudni.
  • Franciaországban 2 millió fertőzöttet és 45 ezer halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 1,9 millióra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 33 ezerre.
  • Spanyolországban 1,49 millió fertőzöttet és 41 ezer halálos áldozatot regisztráltak.
  • Az Egyesült Királyságban 1,39 millió a fertőzöttek száma, és 52 ezren haltak meg a betegségben.
  • Olaszországban a fertőzöttek száma 1,2 millió, a halálos áldozatoké pedig 45 ezer.
  • Németországban 817 ezer a fertőzöttek száma, 12 833 a halottaké.
  • Lengyelországban 733 788 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 10 491-en haltak meg a betegségben.

Belgrádban sokan akarnak teszteltetni

Belgrádban olyan sokan szeretnének koronavírus-tesztet végeztetni, hogy a szerb főváros hatóságai a rossz időjárási viszonyok miatt sátrakat állítottak fel a tesztközpontok előtt kígyózó sorokban várakozó emberek számára.

A rendkívüli érdeklődés magyarázata, hogy a járvány kezelésével megbízott válságstáb a múlt hét végén azt közölte, hogy a belgrádiak egytizede koronavírus-fertőzött lehet.

A vizsgálatok alapján Szerbiában a legtöbb fertőzöttet Belgrádban regisztrálták, csak az utóbbi két hétben 15 730 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, de a szakemberek szerint a valós adat ennek a tízszerese lenne.

Ehhez kapcsolódóan: Koronavírus - ajánlás, hogyan döntsenek az orvosok élet és halál között a sürgősségin

Franciaországban sokan akarnak teszteltetni

Franciaországban az elmúlt 24 órában kevesebb, mint tízezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, amire október 12. óta nem volt példa – közölte hétfő este az egészségügyi tárca.

Hétfőn 9406 új esetet regisztráltak a hatóságok, a vasárnapi 27 ezer, a szombati 32 ezer és az egy héttel ezelőtti több mint 60 ezres rekord után. A pozitív tesztek aránya viszont visszaemelkedett 16,9 százalékra az előző napi 16,4-ről, és az elhunytak száma is 506-tal emelkedett az előző napi 306 után.

Ehhez kapcsolódóan: Moderna: ugyanaz a hatásosság, egyszerűbb tárolással

Svédország tovább szigorít

A svéd kormány hétfőn közölte, hogy a koronavírus-fertőzöttek számában bekövetkezett növekedés megfékezése érdekében a jövő héttől tilos az országban nyolc főt meghaladó nyilvános összejöveteleket tartani.

Ez a második tilalmi intézkedés, amelyet a svéd hatóságok kevesebb mint egy hét alatt bejelentettek, miután nemrég közölték, hogy tilos az alkoholvásárlás este 10 órától, a bároknak, éttermeknek és éjszakai kluboknak pedig este fél 11-kor be kell zárniuk.

Olaszországban továbbra is nehéz a helyzet

A vártnál korábban érkezett második járványhullámról, elszánt, de fáradt orvosokról, valamint a sürgősségi osztályokon biztonságot kereső emberekről számolt be Sandro Petrolati orvosprofesszor, a római San Camillo-Forlanini-Spallanzani kórházkomplexum kardiológiai intézetének vezetője az MTI-nek hétfőn adott interjúban.

Petrolati professzor a több mint tizenkét órás műszakja kezdetén arról beszélt, minden nap úgy áll munkába munkatársaival együtt, hogy tudják, újabb nehéz nap áll előttük.

"Az elszántság és a fáradtság keveredik orvosokban és ápolókban. Nem adjuk fel az embertelen munkatempó, a bennünket is uraló szorongás, a közöttünk is terjedő betegség ellenére" – mondta. Úgy látta, a tavaszi első hullám után az egészségügyben dolgozók is azt hitték, egy ideig levegőhöz jutnak, de a második hullám fáradtan érte őket. "Aggódunk, hogy ez a mostani időszak az elsőnél is hosszabb lesz, és nem fogjuk bírni" – tette hozzá.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

A németek kivárnak

Egyelőre nem szigorítják tovább a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hónap elején bevezetett korlátozásokat Németországban – jelentették be hétfőn Berlinben.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy újabb szigorításokat is el tudott volna képzelni, de nem ez volt a többségi vélemény.

A tartományi vezetők legnagyobb része szerint még egy hétig várni kell az újabb intézkedésekkel. A következő, november 25-i tanácskozáson viszont már egy hosszabb távú, legalább az év végéig kitekintő tervről tárgyalnak majd – mondta Angela Merkel.

Spanyolországban tovább lassul a járvány terjedése

Tovább lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Spanyolországban, a százezer lakosra vetített esetszám 470-re csökkent a pénteki 498-ról – tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.

A járványügyi vezető közölte: az elmúlt 24 órában 3321 új fertőzöttet igazoltak a tesztek. A regisztrált esetszám több mint 38 ezerrel emelkedett a legutóbbi, pénteki adatösszesítés óta.