Megkezdődött az olajszennyezett anyagok elszállítása Szigetszentmiklósról

Az OVF munkatársai tisztítják az olajszennyezett Dunát.

Megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint.

A területen hat munkagép dolgozik folyamatosan. Eddig csaknem 30 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.
Csak pénteken mintegy 3 ezer liternyi anyagot távolítottak el a szakemberek a víz felszínéről.

A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe - hangsúlyozták. Eddig ezt sikerült megakadályozni, és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet is. A nagyobb biztonságért a felfújható merülőfal elé még egy további merülőfalat is helyeztek a szakemberek.

Ehhez kapcsolódóan: Hatékony lehetett a gyors beavatkozás a dunai olajszennyezésnél

Évekre van szükség a regenerálódásra

Az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy "a szennyezés előtti viszonyok visszaállítására és a természet regenerálódására még évekre lesz szükség".

Az OVF hétfőn közölte: szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik.
A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen - közölték.

Ehhez kapcsolódóan: Évekig tarthat a kár elhárítása a Dunánál

A felszínt érte a szennyezés

Mint arról korábban már beszámoltunk, valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyóba a Duna mellett. A csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik, a környéken több mint 1800 négyzetmétert több centiméter vastagon betakart az olaj. Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esővíz-csatornába Szigetszentmiklóson.

A vízminőségi mintavétel eredménye szerint főként motorolajat, illetve kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz a szigetszentmiklósi csatornába került szennyező anyag.

Ehhez kapcsolódóan: Speciális technikával tisztítják a szennyezett Dunát

Egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

A hét második felében munkába állt egy speciális kotrógép is. A szakemberek újabb talajmintát is vettek a szennyezés mértékének laboratóriumi vizsgálatához. A kármentesítésre alkalmas állapot elérése után a terület helyreállítása évekig eltart majd.

Az MTI tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!