A Közszolgálati Kuratórium elé viszik az MTVA-ból kiszivárgott hangfelvételek ügyét

A delegáltak szerint a hangfelvételek a „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálják.

A Szabad Európa cikksorozatban mutatta be, hogyan érvényesül a politikai befolyás a köztévé Híradójánál, és nyilvánosságra hoztunk egy értekezletről készült hangfelvételt is. Ezen Bende Balázs akkori vezető szerkesztő arra hívta fel munkatársai figyelmét, hogy az MTVA-nál nem az ellenzéki összefogást támogatják, és akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását.

Az MTVA felügyeletét ellátó Közszolgálati Kuratórium három tagja szeretné, ha a testület napirendre venné a cikkünkben bemutatott szerkesztési gyakorlatot. A Dr. Debreczeni József (a DK delegáltja), Kránitz László (MSZP), Dr. Silhavy Máté (Jobbik) által benyújtott előterjesztés szerint a Szabad Európa által publikáltak „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálják.

Your browser doesn’t support HTML5

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 1. rész

Az MTVA szerkesztőségeiben végzett munka meghatározó jelentőségű a közszolgálati médiaszolgáltatás törvényes működésének megőrzése tekintetében. Az elhangzottak felvetik az alapos gyanúját annak, hogy az MTVA súlyosan veszélyezteti a közszolgálati médiaszolgáltató törvényben előírt függetlenségét. Ha a műsorfolyamot figyelve eddig nem lett volna világos, fentiek – és a cikk további közlései – azt dokumentálják, hogy a közszolgálatiság ellenében a hatalom szolgálata zajlik a köztévében, amire durva fenyegetésekkel kényszerítik az MTVA munkatársait” – áll az előterjesztésben.

Feljelentés és vizsgálatok

Cikkünk nyomán a Párbeszéd feljelentést tett hivatali visszaélés vádjával ismeretlen tettes ellen, és lemondásra szólította fel Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját. A párt ezen túl panaszt tett a médiahatóságnál is.

A Párbeszéd szerint a hangfelvételek bizonyítják, hogy a köztelevízió a kormányzat engedelmes propagandagyáraként működik, a hírhamisításról ismertté vált Papp Dániel vezénylete mellett. A párt közleménye úgy fogalmaz, hogy „Bende nyíltan a kormánypártokat támogató, elfogult műsorok készítését követelte az újságíróktól, az állásuk elvesztésével fenyegetve őket. Ez nem csak emberi szempontból vállalhatatlan és aljas, de a sajtótörvénybe is ütközik.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is lépett az ügyben. A MÚOSZ szerint a Szabad Európa által bemutatott hírszerkesztési gyakorlat és a munkahely elvesztésével történő fenyegetőzés súlyosan jogsértő, és mint írják ez „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet”.

Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy a kormánypárt delegáltjaival feltöltött médiahatóság képtelen biztosítani az állampolgárok elfogulatlan tájékozódáshoz való alkotmányos jogát sem, ezért felszólítják a hatóságot „a példátlan médiabotrány haladéktalan kivizsgálására, az ügyben érintett szerkesztők és vezetők szigorú szankcionálására, a közmédia átvilágítására és a pártatlan működés biztosítékainak kidolgozására”.

Ehhez kapcsolódóan: MTVA szerkesztő: Itt „nem az ellenzéki összefogást támogatják”

Három parlamenti képviselő közleményt szeretett volna publikálni, de ennek közlését megtagadta az MTI. Szabó Szabolcs, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők „Nyílt törvénysértésre buzdít a közmédia!” című – végül a Facebookon publikált – közleményükben azt írták, hogy a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott felvételek bizonyítják, a „közmédia nyílt törvénysértésre, pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás helyett a kormánypártok támogatására és a kormányzati narratíva sulykolására utasította a munkatársait. Aki netán betartotta volna a törvényeket, azt kirúgással fenyegették.

A politikusok többek között felmondásra szólították fel Papp Dánielt, követelik egy független médiahatóság felállítását és a közmédia működésének és finanszírozásának átláthatóvá tételét.