A németek véget vetnének a vétóknak az EU külügyi határozatainál

Uniós zászlók a bizottság székháza előtt Brüsszelben, 2021. május 5-én

Németország külügyminisztere hétfőn kijelentette, hogy meg kell szüntetni az egyes uniós tagállamok vétójogát. Azzal érvelt, hogy a huszonhét tagú közösséget nem béníthatja meg egyetlen tagállam máshová húzása.

„Többé nem tarthatnak túszul azok, akik a vétóik révén megbénítják az európai külpolitikát – mondta Heiko Maas, és azzal vádolta azokat, akik így tesznek, hogy – Európa összetartó erejével játszanak.”

„Ezért egészen nyíltan kimondom: a vétónak véget kell vetni – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy minket is leszavazhatnak.”

Neveket nem mondott, de az államtitkára igen

Maas neveket nem mondott, de Magyarország a közelmúltban az EU több külpolitikai nyilatkozatát is megakadályozta.

Budapest álláspontjától nyilvánvalóan feldühödve Miguel Berger német külügyi államtitkár a múlt héten kihívta Magyarországot a Twitteren.

„Magyarország ismét blokkolta az EU-nyilatkozatot Hongkongról. Három hete ugyanez volt a Közel-Kelettel. A közös kül- és biztonságpolitika (CFSP) nem működhet gátló politika alapján. Komoly vitára van szükségünk arról, hogyan kezeljük az ellentéteket, beleértve a minősített többségi szavazást” – írta Berger.

Ehhez kapcsolódóan: Újra vétózott a magyar kormány, amikor Kínát bírálta volna az EU

Politikai zsarolásról beszélt Szijjártó

Május közepén egy nyilvános vitán Szijjártó Péter magyar külügyminiszter „egyoldalúsággal” vádolta az EU Izraelről szóló nyilatkozatait, miközben európai kollégái tűzszünetet sürgettek Izrael és a palesztinok között.

Magyarország és Lengyelország tavaly azzal fenyegetőzött, hogy „politikai zsarolásra” hivatkozva megvétózza a helyreállítási alapot az EU teljes költségvetésével együtt azok miatt a javaslatok miatt, amelyek szerint egyes alapok kifizetését a jogállamiság helyzetéhez kötnék.

A témával kapcsolatban kerestük kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ehhez kapcsolódóan: A vétók miatt is van "magyar ügy" az EU-ban