A tálibok betiltották a női sportokat és az engedély nélküli tüntetéseket

Női krikettjátékosok az afganisztáni Herátban 2015. december 9-én

Az iszlamista tálibok vezette új afgán kormány első intézkedései egyikeként betiltotta az engedély nélküli tüntetéseket, illetve a sportok többségét a nők számára.

A nemrég kikiáltott Afganisztáni Iszlám Emirátus belügyminisztériuma szerdán arról számolt be, hogy a demonstrálók „megzavarták a polgári rendet és zaklató tevékenységet folytattak”, és leszögezte, hogy „egyelőre senki semmilyen körülmények között ne próbáljon tüntetést szervezni”. Ez volt a belügyi tárca első rendelete az új kormány felállása óta, amire néhány héttel a radikális lázadók hatalomátvétele után került sor.

Alison Davidian, az ENSZ illetékese figyelmeztetett, hogy a tálibok máris számos ponton megsértették korábbi ígéreteiket, amelyek szerint „tiszteletben fogják tartani a nők jogait a saría (az iszlám törvények) keretében”.

„Minden egyes nap érkeznek jelentések a nők jogainak sárba tiprásáról. Egyeseknek megtiltják, hogy férfi rokonuk kísérete nélkül kilépjenek az utcára, több tartományban beszüntették a munkába járást” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Nők tüntettek a jogaik megőrzéséért egy afgán városban

Gyorsan fogy a levegő

A Human Rights Watch (HRW) szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy a médiára vonatkozó új korlátozások, az újságírók őrizetbe vétele és az ellenük elkövetett fizikai atrocitások a szólásszabadság helyzetének további jelentős romlását vetítik előre. A nemzetközi jogvédő szervezet felszólított a jogsértések beszüntetésére, illetve a felelősök bíróság elé állítására.

Az SBS ausztrál közszolgálati televízió eközben a tálibok kulturális bizottságának helyettes vezetőjét idézte, aki elmondta, nem fogják engedélyezni, hogy a nők sportoljanak, és ez a dél-ázsiai országban rendkívül népszerű krikettre is vonatkozik.

Ahmadullah Vászik szerint ez sem helyénvaló, sem szükséges nem lenne, ugyanis a krikettben előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor láthatóvá válik a nők arca vagy teste, az iszlám pedig ezt tiltja. „A média korszakában élünk, fényképek és videók készülnek, az emberek látni fogják őket. Az iszlám és az Iszlám Emirátus nem engedélyezi a nők számára, hogy krikettezzenek vagy olyan sportot űzzenek, amely során felfedik a testüket” – fogalmazott.

Előző, 1996 és 2001 közötti rémuralmuk idején a tálibok szigorúan tiltottak csaknem minden sportolási és szórakozási lehetőséget Afganisztánban.

Your browser doesn’t support HTML5

"Szeretnénk, ha a világ minden afgán nő hangját meghallaná"

Készült az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.