A vízummentesség elvételét fontolgatja az EU a szomszédos államoktól

Különböző visszaélések miatt megvonhatják a vízummentességet több balkáni állam polgárától – áll egy kiszivárgott uniós dokumentumban. Az irat szerint például Szerbia, Ukrajna és Montenegró felől is vízumkötelezettséget vezethet be Németország és Franciaország.

A Szabad Európa birtokába került belsős uniós dokumentumot szeptember 27-én készítették, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyugat-balkáni körútja idején. A háttéranyag szerint a nyugat-balkáni államok, valamint Moldova, Grúzia és Ukrajna állampolgárai elveszíthetik vízummentességüket bizonyos uniós államokban, például Németországban és Franciaországban. A dokumentum állítólagos visszaéléseket emleget (például jogellenes tartózkodást és megalapozatlan menedékjogi kérelmeket), amelyek miatt az állami vezetők fontolgatják a vízummentesség megszüntetését.

Sok az elutasított menedékkérelem

A legfeljebb kilencven napig tartó vízummentes beutazás fontos előrelépés volt az EU keleti partnerségi politikájában, amely a Nyugat-Balkán és a volt szovjet tagköztársaságok európai integrációját szolgálja. A Montenegróra, Szerbiára és Észak-Macedóniára vonatkozó uniós vízumkötelezettséget 2009 decemberében szüntették meg, majd Albánia és Bosznia következett 2010-ben, Moldova 2014-ben, Grúzia és Ukrajna pedig 2017-ben.

Ehhez kapcsolódóan: A harmadik oltás még kevés az uniós védettségi igazoláshoz

A dokumentum szerint azonban Németország, Franciaország és Olaszország az utóbbi időben egyre frusztráltabbá vált a vízummentességgel való állítólagos visszaélések miatt. Kiemelték az Albánia, Moldova és Ukrajna, valamint Szerbia állampolgárai által elkövetett „engedély nélküli tartózkodási jogsértések” megugrását. A dokumentum azt is állítja, hogy az elmúlt három hónapban több mint ötven százalékkal nőtt a grúz menedékkérelmek száma a 2019-es koronavírus-járvány előtti év azonos időszakához képest.

Ennél is jelentősebb volt az emelkedés Moldova esetében, ahol csak 2019 júniusa és augusztusa között 429 százalékkal emelkedett a Németországban benyújtott menedékkérelmek száma. Az olasz hatóságok véleménye szerint több moldovai központú emberkereskedő hálózat működik, amelyek visszaélnek a vízummentességgel, ami indokolttá teszi, hogy megfosszák Moldovát a vízummentességtől.

Nyíltan csak Hollandia panaszkodott

Franciaország az Albánia, Grúzia és Szerbia állampolgárai által okozott problémákat említette, Belgium szintén a Moldovából idén benyújtott menedékkérelmek „riasztó növekedését” kifogásolta, míg a Cseh Köztársaság szerint a grúz, moldovai és ukrán állampolgárok által benyújtott megalapozatlan menedékkérelmek száma az utóbbi időben megugrott. Tavalyelőtt egyébként Hollandia egyedüli uniós tagállamként már egyszer kérte, hogy függesszék fel Albánia vízummentességét, ám a kérést az Európai Bizottság elutasította.

Ehhez kapcsolódóan: 3 perc: kitiltották Ukrajnából Tilki Attila fideszes képviselőt 2023 decemberéig

Az irat felidézi, hogy az uniós úgynevezett vízumfelfüggesztési mechanizmus értelmében az illegális tartózkodás vagy az alacsony jóváhagyási arányú menedékkérelmek több mint ötvenszázalékos növekedése a vízum újbóli bevezetéséhez vezethet. Szintén visszaállíthatják a vízumot, ha a keleti és balkáni államok megtagadják kitoloncolt állampolgáraik befogadását.

Von der Leyen szeptember 29-én Koszovóba, Montenegróba és Szerbiába látogat, miután egy nappal korábban Albániában és Észak-Macedóniában tett látogatást. Körútját szeptember 30-án Bosznia-Hercegovinába látogatva fejezi be, néhány nappal azelőtt, hogy az EU október 6-án csúcstalálkozót tart a nyugat-balkáni országok vezetőivel.