Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kitiltották Ukrajnából Tilki Attila fideszes képviselőt 2023 decemberéig


Egy ukrajnai határállomás, az ukrán oldalról (képünk illusztráció)
Egy ukrajnai határállomás, az ukrán oldalról (képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: kitiltották Ukrajnából Tilki Attila fideszes képviselőt 2023 decemberéig, a zuglói alpolgármesterek megvizsgálnák Tóth Csaba embereinek is a szerepét, elnagyolt járványügyi védekezésről beszélt a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke.

Már hónapok óta beszélik, de a Szabad Európa meg is erősíttette, hogy tavaly december eleje óta nem léphet be Ukrajna területére Tilki Attila. A Fidesz szabolcsi országgyűlési képviselőjét ugyanazzal az indokkal tiltotta ki átmenetileg az ukrán titkosszolgálat az országból, mint az összes többi idáig persona non gratának minősített magyar jobboldali politikust. Az SZBU szeparatizmussal és azzal vádolta meg a szabolcsi képviselőt, hogy beavatkozott az ukrán belügyekbe. Olvassa el a részleteket tényfeltáró cikkünkben.

Tovább gyűrűzik Tóth Csaba zuglói volt ellenzéki képviselőjelölt ügye. Az MSZP-Párbeszéd politikusáról olyan állításokat fogalmazott meg tárt fel ellenzéki riválisa, Hadházy Ákos, amely akár bizonyíthatja is, hogy Tóthnak eltitkolt vagyona van. Friss cikkünkből kiderül, hogy a zuglói alpolgármesterek megvizsgálnák Tóth Csaba embereinek is a szerepét a kerületben, az mszp-s polgármester Horváth Csaba szerint egy vizsgálóbizottságnak nincsenek meg a nyomozati jogkörei, ezért az csak politikai tevékenységet végezhet.

Iskola, oltatlan pedagógusok, elnagyolt védekezés

Az iskolások felpörgetett oltási kampánya és a jelenléti oktatás újraindítása után megnéztük, a járvány szempontjából milyen körülmények várják szeptember végén a diákokat és a tanárokat. „A pedagógusok valamivel több mint fele lehet beoltva koronavírus ellen Nógrád megyében” – mondja a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke. Németh Béla úgy látja, „elnagyolt a védekezés”, egyre több megbetegedést jelentenek az iskolák, igaz, teszi hozzá, nem tudni, hogy ez a közösségbe való visszakerülés vagy a Covid következménye. Az oktató kevesli a tesztelési lehetőségeket is.

Nem dolgozhatnak az egészségügy legtöbb területén az oltást elutasítók, a kormány azonban végkielégítés nélkül szeretné őket kirúgni. A TASZ szerint ez alapvető jogokat sért, és az érintettek alappal perelhetik be a munkaadójukat a bíróságon. Külön kiemelik, hogy az sem lehet jó érv, hogy a kormány a járandóságuk elvételével ösztönözze, hogy az érintettek mégis oltassák be magukat és maradjanak a munkahelyükön, így pedig kevésbé legyen bizonytalan a betegellátás.

Előre-hátra

Bár fejlemény van, előrelépés nincs a Klubrádió frekvenciájának kérdésében. A Kúria ismét elkaszálta a médium keresetét, szerintük abszolút jogszerű volt kizárni őket a korábbi frekvenciájukra kiírt pályázatból. Az ítélettel megnyílik a lehetőség arra, hogy újra kiírják a pályázatot a frekvenciára, amelyet jelenleg a Spirit FM használ ideiglenes engedéllyel.

A brit kormány készenléti állapotba helyezte a hadsereget, hogy segítsen a folyamatos üzemanyagválságon. Nagy-Britanniában becslések szerint több mint 100 000 teherautósofőr hiányzik, és ez az elmúlt hónapokban számos iparágban okozott gondot, beleértve az élelmiszerszállítást és a szupermarketeket is. Ez pánikvásárláshoz vezetett, az ország sok benzinkútja kiszáradt.

Továbbra is feszült a helyzet a szerb-koszovói határ térségében. A konfliktus hátterében az áll, hogy Koszovó a napokban megtiltotta a behajtást az ország területére a szerb rendszámú autóknak. Videónkban láthatják, hogy a helyi szerb kisebbség útblokádot emelt, a belgrádi kormány pedig elrendelte, hogy vadászrepülők járőrözzenek a határ térségében.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG