Adóelkerülés miatt letartóztatták egy orosz gázipari cég egyik vezetőjét Floridában

Mark Gyetvay az Oroszország Fórumon 2012. február 3-án Moszkvában

Letartóztatták a Novatek orosz gázipari vállalat pénzügyi igazgatóját adóelkerülés vádjával az Egyesült Államokban.

Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint Mark Gyetvayt egy nappal azt követően vették őrizetbe, hogy az ügyészség vádat emelt ellene Floridában bizonyos, feltételezések szerint több tízmillió dollárt rejtő offshore-számlákkal kapcsolatban. Ezeket nem vallotta be az illetékes szerveknek, utánuk semmilyen adót nem fizetett.

A férfi a legnagyobb független orosz földgáztermelő vállalatnak számító Novatek igazgatótanácsának elnökhelyettesi tisztségét is betölti, szakértők szerint hosszú ideje ő a társaság arca a nyugati befektetők számára.

Gyetvay a vállalat egyik legmagasabb rangú vezetőjeként részvénycsomagot kapott a cégben, ezt 2005-től két svájci bankszámlán osztotta szét, egy ponton több mint 93 millió dollárt értek.

Ehhez kapcsolódóan: Dollármilliók juthattak az állami vagyonalapból az üzbég elnök rokonának

Évtizedekre rács mögé kerülhet

„Gyetvay a feltételezések szerint az évek során lépéseket tett tulajdoni hányadának eltitkolása érdekében, például akkori feleségét, egy orosz állampolgárt tett meg a számlák haszonhúzó tulajdonosának” – írták az amerikai hatóságok.

A közleményben nem nevezték meg az orosz és amerikai útlevéllel egyaránt rendelkező Gyetvay volt feleségét.

A Novatek arról számolt be pénteken, hogy még nem kaptak hivatalos értesítést az üggyel kapcsolatban.

Ha a férfit bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban, akár évtizedekre börtönbe zárhatják.

Az Egyesült Államok a világ azon kevés országai közé tartozik, amelyek előírják az állampolgáraik számára, hogy bevallják külföldön szerzett jövedelmüket, és azután adót fizessenek, akkor is, ha nem is az országban élnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sok külföldön élő amerikai állampolgárnak két országban is adóznia kell.

Ehhez kapcsolódóan: Oligarchaellenes törvényt fogadtak el Ukrajnában
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával