Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dollármilliók juthattak az állami vagyonalapból az üzbég elnök rokonának


Shavkat Mirziyoyev elnök a függetlenség napi ünnepségen Taskentben 2021. szeptember 1-jén
Shavkat Mirziyoyev elnök a függetlenség napi ünnepségen Taskentben 2021. szeptember 1-jén

Több tízmillió dollár juthatott az üzbég állami vagyonalapból egy olyan vállalatcsoporthoz, amely Shavkat Mirziyoyev elnök egyik rokonához köthető.

A legkülönbözőbb gazdasági szektorokban legkevesebb 58 vállalatot birtokló Orient Csoport az Üzbég–Ománi Befektetési Társaságon (UOIC) keresztül juthatott hozzá ezekhez a forrásokhoz. A holding alapítója és egyik fő részvényese Ojbek Umarov, az elnök lányának férje, Otabek Umarov öccse.

Az UOIC tavalyi tájékoztatása szerint mintegy 25 milliárd dolláros tőkéjének 75 százaléka az Ománi Befektetési Hatóság, a maradék 25 százaléka pedig az Üzbegisztán állami vagyonalapját is fenntartó Üzbég Újjáépítési és Fejlesztési Alap tulajdonában van.

Bár az UOIC forrásai elméletileg az ország gazdaságának fejlesztését szolgálják, az RFE/RL-nek az Ulsteri Egyetem munkatársával, Kristian Lasslettel közösen végzett oknyomozása szerint az Orient Csoportnak nagy összegek jutottak az utóbbi években az állami pénzből.

Kristian Lasslett az Üzbég–Ománi Befektetési Társaság beruházásainak portfólióját vizsgálta 2016 és 2020 között, s arra jutott, hogy az Üzbegisztánban lekövethetően elköltött finanszírozás nagyjából 86 százaléka (körülbelül 161 millió dollár) az Orient Csoporthoz tartozó vállalatokhoz, projektekhez került. Ilyen volt például a Gold Dried Fruit Export nevű cég, amelyet 25 millió dollárral támogattak, valamint a húszmillió dollárhoz jutó Binokor Temir Beton Servis.

A cikk szerint az ország elnökének tudnia kellett arról, hogy az állami vagyonalapból jelentős részben a vállalatcsoport profitál, mivel a hatályos jogszabályok értelmében minden ilyen pénzmozgást neki kell aláírnia.

Gyors, csendes meggazdagodás

Ojbek Umarov csillaga gyorsan emelkedni kezdett az üzleti életben, miután bátyja feleségül vette az akkoriban még csak a kormányfői tisztséget betöltő Shavkat Mirziyoyev lányát 2007-ben. Három évvel később, 24 évesen három társával együtt megalapította az Orient Finans nevű bankot, amelyben 2015-ben 13,6 millió dolláros részesedése volt.

Miután 2016-ban Mirziyoyev lett az elnök, a korábban tapasztalt gyors gazdagodás szédítő sebességet ért el, s a férfi mára számos érdekeltséggel rendelkezik az építő- és a textilipartól kezdve a turisztikai ágazaton keresztül a bankszektorig.

Ennek ellenére Umarov semennyire nincs jelen a közéletben, az internetes közösségi oldalakon sincs fenn. Bátyját ellenben több mint tízmillióan követik az Instagramon, noha ő az oldalán vagy a nyilvánosság előtt soha egy szóval sem említi vagyonos öccsét.

Üzbegisztánban az elnök szinte korlátlan hatalommal rendelkezik, meghatározó szerepe van a politikai és az üzleti életben egyaránt.

Az országot 1991 és 2016 között vezető Iszlam Karimov elnök több családtagját is azzal vádolták, hogy a rokoni szálakat kihasználva tettek szert mesés vagyonra. A néhai államfő legidősebb lányát, Gulnara Karimovát be is börtönözték, miután bűnösnek találták adócsalás, sikkasztás és zsarolás vádjában.

Mirziyoyev hivatalba lépésekor ígéretet tett a korrupció felszámolására, hogy így tegye a nemzetközi beruházások vonzó célpontjává a Közép-Ázsia legnépesebb országának számító Üzbegisztánt.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG