Jól teljesített az AstraZeneca vakcinája az új teszten, de maradtak kérdőjelek

Egy fecskendő cseppjében az Egyesült Királyság zászlaja tükröződik. Az AstraZeneca és Boris Johnson brit miniszterelnök 2021. január 28-án védelmébe vette a gyógyszergyártó cég vakcináját, miután a németek közölték, hogy azt nem szabad 65 évesnél idősebbeknek adni.

100 százalékos védettséget nyújt az AstraZeneca két dózisban beadott vakcinája a koronavírus ellen, olvasható a Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban. Korábban ennél gyengébbre becsülték az oltás hatékonyságát, ám időközben kiderült, akkor csak fél dózist kaptak a tesztalanyok.

A neves orvosi lapban publikált eredmények szerint az Oxford Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű vakcinája biztonságos és hatékony a COVID-19 betegség megelőzésére. Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett klinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak súlyos vagy kórházi ápolást szükségessé tevő megbetegedést a vakcina első dózisának beadása utáni 22. napot követően.

Ehhez kapcsolódóan: Engedmények a briteknek az EU-s vakcinák exportjában

Megelőzheti a vírus tünetmentes átadását

Az eredmények alapján kiderült az is, hogy az első adag beadása után a vakcina hatékonysága 76 százalék, míg a második dózis beadása után gyakorlatilag teljes. Ugyanakkor, ha az orvosok késnek a második dózis beadásával, romlik az oltás hatékonysága. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága csak 82 százalékos.

Az elemzések alapján a vakcina hatékonyan tudja megelőzni a vírus tünetmentes átadását is: a pozitív PRC-tesztek száma 67 százalékkal csökkent az első dózis után, míg a második dózis után a védelem 50 százalékos volt. Ezek az eredmények megerősítik, hogy a vakcina a vírus terjedésére is jelentős befolyással van.

Your browser doesn’t support HTML5

Hatásosak-e a koronavírus mutációi ellen is a vakcinák?

Egy korábbi klinikai vizsgálat során a vakcina hatékonyságát más készítményekénél (például a Pfizer-Biontech vagy a Moderna védőoltásainál) rosszabbra értékelték: mint később kiderült, ennek az oka az volt, hogy hiba csúszott a tesztelés folyamatába, és az alanyok csak féldózisokat kaptak. Ez alapján a médiában olyan híradások jelentek meg, hogy a vakcina hatékonysága csupán 70,4 százalékos. Ám, ahogy arról később az Al-Jazeera beszámolt, ez az eredmény a csökkentett és a teljes dózis eredményének átlagolásával jött ki. A tesztek alapján egyébként az illetékes brit hatóságok nem ajánlották a fél dózisok alkalmazását.

65 év felett is hatékony?

A Lancetben megjelent tanulmány arra a kérdésre azonban nem ad választ, mennyire hatékony, vagy biztonságos a vakcina 65 év felettiek számára. Pedig épp ez a leginkább vitatott pont az AstraZeneca vakcinája körül. Bár az Európai Unió gyógyszerfelügyelete az egész EU-ban engedélyezte az oltóanyagot, a napokban a német gyógyszerhatóság arra hivatkozva, hogy a fejlesztő túl kevés embert vont be az idősek közül a kutatási mintájába, bejelentette, hogy nem javasolja a 65 év feletti korosztálynak ezt az oltást.

Ehhez kapcsolódóan: Enyhülő német aggodalom a keleti vakcinákkal szemben

Ugyanezzel az érveléssel a francia és a svéd gyógyszerhatóság is hasonló döntést hozott. Lengyelországban a 60 év felettieknek, Olaszországban és Belgiumban pedig 55 év felett nem javasolják az oltás beadását. Múlt pénteken Emmanuel Macron francia államfő pedig azt is kijelentette, hogy „lényegében hatástalan” a 65 év felettieknél az AstraZeneca készítménye.

Korábban olyan beszámolók is megjelentek, amelyek szerint a 65 év felettiek körében csupán 8 százalékos a védőoltás hatékonysága. Ezt az AstraZeneca határozottan cáfolta, ám a mostani tesztek alapján nem egyértelmű, mennyire hatékony a védőoltás az időseknél. A gyógyszergyár honlapján található közlemény alapján ezt a korcsoportot nem vizsgálták külön, a tesztalanyok egyik csoportjában pedig csak 18 és 65 év közötti emberek kaptak helyet.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!