Az Európai Unió a fenyegetések ellenére árplafont javasol az orosz gázra

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2022. július 20-án

Bemutatta friss javaslatcsomagját az Európai Bizottság, amelynek nyomán egyebek mellett ársapkát vezetnének be az orosz földgázra vonatkozóan, annak ellenére hogy ettől Moszkva óva intett.

A brüsszeli testület elnöke arról tájékoztatott, hogy ezenfelül kötelezően csökkentenék csúcsidőben a villamosenergia-felhasználást, illetve felső határt szabnának meg a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételeire.

„Mérsékelnünk kell Oroszország bevételeit, ezeket ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök a gyalázatos ukrajnai háborúja finanszírozására használja fel” – hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

A Reuters brit hírügynökség olyan európai bizottsági tervezetről számolt be, amelynek értelmében kétszáz eurós bevételi plafont határoznának meg megawattóránként a nem gázzal üzemelő termelők részére. E szerint a tagállamoknak havi tíz százalékkal kellene csökkenteniük áramfelhasználásukat az előző öt év átlagához képest.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin: Gyakorlatilag lezárták az Északi Áramlat 1 gázvezetéket

Jozef Síkela, az EU soros elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere korábban úgy vélekedett, hogy az orosz földgázra vonatkozó ársapka nem jelent megoldást a jelenlegi válságra, ezért az energiaügyi miniszterek rendkívüli pénteki tanácsülésén ezt vitára sem kellene bocsátani.

A tárcavezető az ársapkát politikai eszköznek, „nem konstruktív javaslatnak” nevezte. „Ez inkább az Oroszország elleni szankciók egy újabb változata, mintsem megoldás a jelenlegi energiaválságra Európában. Jelen pillanatban nem újabb korlátozásokat akarunk előkészíteni, hanem meg szeretnénk oldani az energiahelyzetet” – szögezte le.

Síkela kedden arról beszélt, hogy lehetséges lenne a maximális ár meghatározása a nem gázzal üzemelő áramtermelők számára, ami lényegében a szén- és atomerőművekből, megújuló forrásokból származó energia árának limitálását jelenti.

Vlagyimir Putyin szerdán az ársapkát „hülyeségnek” nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy amennyiben bevezetik, országa leállítja a földgáz- és kőolajszállítást Európának, ugyanis máshol is el tudják adni energiahordozóikat. Kijelentette továbbá, hogy szerinte az európai vezetők úgyis megosztottak lesznek az ügyben.

Ehhez kapcsolódóan: Válaszok az energiasokkra – A földgázárak szorításából menekülne Európa