3 perc: Benzinturizmus, demokrácialogika, ukrán front

Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén

Nem bírják tovább a kis benzinkutak, hogy veszteséggel kénytelenek árulni az üzemanyagot. „Ez egy más demokrácialogika” – mondta Mráz Ágoston a Fideszről, ellenzékről, kampányról. Gyerekek és nyugdíjasok is gyakorlatoznak Ukrajnában, amelyet bármikor megtámadhat Oroszország.

Folyamatosan termelik a mínuszt a benzinkutak, miután többe kerül a beszerzési ár, mint amennyiért a kormány rendelete alapján adhatják. Arra kérik a kis üzemeltetők az autósokat, hogy ne náluk tankoljanak, de vannak olyanok is, akik néhány literben korlátozták a kiadható mennyiséget. Van olyan határ menti töltőállomás, ahol minden harmadik autó szlovák rendszámú. Öt kisvállalkozóval beszélgettünk, hogyan élik meg, hogy drágábban veszik az üzemanyagot, mint amennyiért eladhatják.

Ehhez kapcsolódóan: „A kutat nem adom, előbb gyújtom fel, mint hogy egy rohadék odajöjjön”

Külön céloz a bizonytalan szavazókra a Fidesz

„A választások után jelentős átalakuláson mehet át a mostani ellenzék, a Fidesz politikájában pedig már nincs meglepetés” – mondta a Szabad Európának Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője. Úgy véli, azért nincs egy nagy, központi eleme a Fidesz kampányának, mert az ismét kétpólusúvá vált politikai térben a kormánypárt külön célozza az egyes rétegeket, bízva abban, hogy megnyeri a bizonytalanokat – akiken a választás kimenetele múlhat.

Ehhez kapcsolódóan: „Ez egy más demokrácialogika” – Mráz Ágoston a Fideszről, ellenzékről, kampányról

Eközben némi késéssel ugyan, de elindult a választási ajánlásaink online ellenőrzésének lehetősége. Ha a választók közül sokan használják majd a kampányidőszak vége felé, azzal megnehezíthetik a kamupártok dolgát. Korábban csak hosszas ügyintézéssel tudhatta meg az ember, hogy például mely pártok használták fel hivatalosan az ajánlását. De most a Magyarország.hu-n ügyfélkapus belépéssel meg lehet ezt nézni hat-hét kattintással.

Ehhez kapcsolódóan: Elkészült az ajánlásokat ellenőrző online lehetőség az NVI-nél

Ukrajna háborúra készül

Készen áll megvédeni a hazáját egy orosz támadás esetén – mondta egy 79 éves asszony, aki többedmagával vett részt egy szélsőjobboldali katonai egység kiképzésén. Mindeközben az ország másik felében civilek készítik elő vadászfegyvereiket.

Your browser doesn’t support HTML5

„Lövésre készen állok” – Gyerekek és nyugdíjasok is gyakorlatoznak Ukrajnában

Ukrajna és az Oroszország által támogatott keleti szakadárok egymást vádolják azzal, hogy átlőnek a tűzszüneti vonalon. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a szakadár erők egy óvodára nyitottak ágyútüzet, miközben a NATO szerint Moszkva bármikor kész teljes körű inváziót indítani szomszédja ellen.

43 ezer Covid-halott, könyv a zaklatások áldozatairól

Az elmúlt 24 órában 7480 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 millió 746 ezerre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt száz beteg, velük 43.066-ra emelkedett az elhunytak száma. A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 199.303, kórházban 4919 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 288-an vannak lélegeztetőgépen.

„Nagyon fontos lenne a kommunikációváltás az egyházvezetők részéről. Az ő helyükben keresném az áldozatokat, és elmondanám nekik, hogy jóvátesszük azokat a károkat, amiket okoztunk”mondta lapunknak Perintfalvi Rita katolikus teológus, a Grazi Egyetem katolikus fakultásának tanára, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke és az Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók című könyv szerzője.

Ehhez kapcsolódóan: „Beszélni kell, hátha erősebb lesz egyszer az igazság, mint a hazugság”

Szép napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás