Egyre terjed a kokainfogyasztás az európai adatok alapján

Egy szerb bűnözői csoport 2022 novemberében Belgiumban lefoglalt, betontömbök közé rejtett kokainszállítmányának részlete

Egyre népszerűbb, tisztább és reálértéken egyre olcsóbb is a kokain Európában – derül ki a European Drug Reportból –, a többek között Magyarországon lényegesen elterjedtebb ecstasytabletták MDMA-tartalma viszont átlagosan esett. Ömlenek az olcsó dizájnerdrogok Kínából és Indiából. Csak a jelentésben felmért főbb illegális termékcsoportok helyzetét mutatjuk be ebben a cikkben, az alkoholról, a koffeinről, a nyugtatókról és más legális kábítószerekről nem lesz szó.

Európán belül továbbra is lényegében mindenhol viszonylag könnyen elérhető az illegális kábítószerek széles választéka – áll a rendőrségi adatokból kiinduló, idei European Drug Reportban.

A jelentés ki is emeli, hogy ezek a termékek

  • szinte mindenhol elérhetők, emellett
  • szinte minden pszichoaktív potenciállal bíró anyagot felhasználnak kábítószerként, és
  • közvetlenül vagy közvetve mindenkit érintenek.

A tudatmódosító szerek használata lényegében az ősidők óta a társadalom minden rétegében jelen van. A jelenség kezelése összetett egészségügyi, szociálpolitikai és bűnüldözési gondolkodást, azaz drogstratégiát kíván.

Ön szerint Magyarország évek óta kábítószermentes?
Magyarország jellegzetessége, hogy a fenti szükséges elemekből lényegében egyet emel ki: a bűnüldözésre épül, ez a terület kapja messze a legtöbb pénzt, a tájékoztatás, a segítség vagy az ártalomcsökkentés szinte teljesen háttérbe szorul. A szabályozás színvonalát mutatja, hogy a 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégia célkitűzése szerint 2020-ra Magyarország kábítószermentessé vált. Ez nem sikerült, nem is volt értelmes cél, viszont új stratégia azóta sincs.

Az EU-ban élők csaknem harmada, vagyis több mint nyolcvanmillió lakos kipróbált már valamilyen tiltott kábítószert. Köztük kicsit több a férfi, a hatvan százalékuk.

Részletek megjelenítése

A külföldről származó illegális kábítószereket más csempészárukhoz hasonlóan főleg a nagy logisztikai központokon keresztül hozzák be. Ezek Európában elsősorban a nagy tengeri kikötők.

Európán belül szinte minden fő kábítószertípust termelnek már. A szintetikus kábítószerek terén Európa a világpiacra is jelentős mennyiséget termel.

A jelentés szerint olyan sikeresen, hogy a közelmúltban már mexikói bűnözői csoportok is bekapcsolódtak a szintetikus kábítószerek Európai Unión belül történő előállításába.

A kábítószer-fogyasztási mintázatok is összetettebbé váltak, mivel bekerültek újabb gyógyszerek, illetve az egyre újabb pszichoaktív anyagok, dizájnerdrogok. A jelentés döntően a 2021-es összesített európai adatokra épül.

Kannabisz: fiatal férfiak kábítószere

A legnépszerűbb illegális kábítószer kitartóan a kannabisz, ráadásul egy évtizede nem foglaltak le belőle annyit, mint 2021-ben.

Részletek megjelenítése

Az uniós országok között jelentős fogyasztási eltérések vannak. Franciaországban nagyjából minden második ember kipróbálta már, viszont Máltán minden huszonötödik. Termelőként Spanyolország lehet messze a legjelentősebb.

Az európai kannabiszhasználók jellegzetessége még, hogy nagyjából háromnegyedük férfi, és többségük 35 év alatti.

Részletek megjelenítése

Ennél a szernél külön problémát jelent, hogy sokszor szintetikus kannabinoidokkal hamisítják, amelyek intenzívebb mérgezést okozhatnak.

Például a kis THC-hatóanyag-tartalmú ipari kender nagyon olcsó, és kinézetre hasonlít a kannabisznövényhez. Ez pedig erős ösztönzőt jelent az iparági szereplőknek, hogy inkább ezt adják el, szintetikus segédanyagokkal felerősítve.

Mintha tennének arra, hogy mit írnak a büntetőjogban
A fogyasztási minták alapján a felnövekvő európai korosztályokat kevésbé hozza lázba, hogy a rekreációs célú kannabiszhasználat hol mennyire tűrt vagy milyen súlyosan büntethető.

A kannabisz piaci átlagára évek óta szinte változatlan, reálértéken így évről évre olcsóbb, a lefoglalt termékek alapján az átlagos hatóanyag-tartalom 2011-hez képest viszont csaknem megháromszorozódott.

Kokain: egyre inkább sláger

A kokain az egyik legdrágább illegális kábítószer, ennek ellenére már a második legnépszerűbb törvénysértő drog Európában.

Az albán gyökerű Kompania Bello Európa egyik legnagyobb kokaincsempész bandája volt, 2020-ban csaptak le rájuk, egy főre Magyarországon is

Már 2020-ban is rekordmennyiséget foglaltak le belőle Európában, de a 2021-es év újabb történelmi rekordot hozott.

Részletek megjelenítése

A kokain a legnagyobb mennyiségben Dél- és Közép-Amerikából érkezik Európába, legtöbbször teherhajókon, konténerekbe rejtve. Különösen a világ legnagyobb kikötői közé tartozó Antwerpenben és Rotterdamban foglaltak le sok kokaint 2021-ben, jellemzően legális áruk mellé rejtve.

A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy átrakodási, tranzitközpontként egyre jelentősebb például a Nyugat-Balkán szerepe.

Részletek megjelenítése

Elég jól kiépülhetett már a termékre az európai másodlagos kokaingyártás, több tucat szakosodott extrakciós üzemet, laboratóriumot lepleztek le 2021-ben, köztük 14 vágó- és csomagolóüzemet.

Erről bővebben itt olvashat: Nem újdonság már az európai kokainfeldolgozó üzemek létezése

Általában porként (kokainsó formájában) használják a viszonylag gazdagabb rétegek. Európában kevésbé jellemző az olcsóbb, crackváltozat, aminél szódabikarbónával vagy lúggal vegyítik.

Részletek megjelenítése

A jelentés szerint egyébként az európai szegényebb rétegek kokainproblémáit különösen nehéz felderíteni, mert az érintettek sokszor alkohol- és ópiátproblémáktól is szenvednek.

Részletek megjelenítése

A kokainnál is megfigyelhető, hogy a kínálat lényegesen jobban nőtt a keresletnél. Pontosabban a termék tisztasága és elérhetősége jelentősen nőtt az elmúlt években, miközben átlagára nominálisan is alig változott.

MDMA, amfetamin: exportra is megy

Az MDMA – vagy ismertebb kiszerelésében az ecstasytabletta – fogyasztása is erős maradt. Itt ráadásul az unión belüli gyártás is olyan erős, hogy rengeteg unión kívüli országba is innen exportálják ezt a szintetikus kábítószert.

Részletek megjelenítése

Főleg Hollandiában és környékén lehetnek a nagyobb gyártók. Ezek a termékek ott is illegálisak, bár kisebb mennyiség esetén nem szokták megbüntetni az érintetteket.

Szájer Józseftől is csak elvették az ecstasyját
2020 decemberében Szájer József fideszes EP-képviselő a világsajtóba is bekerült azzal, hogy egy ereszcsatornán át próbált menekülni egy, a járványügyi szabályok miatt tiltott brüsszeli melegszexpartiról, de a helyi rendőrök elfogták. A képviselő hátizsákjából pár ecstasytabletta is előkerült. Szájer azt mondta, nem tudja, hogy került oda, nem az övé. A képviselőnél talált kábítószert elvették, de nem indítottak eljárást ellene.


Emellett Csehország és környéke is hagyományosan számottevő gyártója a terméknek, ahogy a térség lakossága is jelentősebb fogyasztó, mint más EU-s országoké. Nemrég egyébként Magyarországon is több tonna, MDMA-gyártáshoz szükséges alapanyagot foglaltak le.

Ennél az illegális kábítószernél is megfigyelhető, hogy nominálisan keveset változott az ára az utóbbi években.

Hatóanyagát tekintve viszont e termékek átlagos MDMA-tartalma az elmúlt két évben egyértelműen csökken.

Az ENSZ korábbi mérései alapján egyébként öt éve Magyarországon tartalmazta a legtöbb MDMA-t az ecstasytabletta, átlagosan 158 milligramm volt a mért tablettákban.

Ez több okból is veszélyes. Egyrészt ha egy gyengébb termékhez szokott fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a magyarországi kábítószer valószínűleg másfélszer erősebb, gyorsan súlyosan túladagolhatja magát. Másrészt ezeket a tablettákat nem gyógyszergyári színvonalú homogenizáló gépekkel készítik, hanem mondjuk betonkeverővel.

Erre is utalhatott, hogy öt éve a szórást tekintve Magyarországon 70–250 mg közti hatóanyag-tartalmat mértek. Szlovákiában már 40–409 mg közti MDMA-tartalmú tablettákat mértek be.

Részletek megjelenítése

A szintén szintetikus stimulánsnak számító amfetamingyártásról egyelőre nem volt részletes adat, de nagyjából stabil lehetett a kínálat, tekintve hogy az előző évekhez hasonlóan 2021-ben is nagyjából száz illegális amfetamingyártó üzemet lepleztek le az EU-n belük.

Dizájnerek

Sok és sokfajta olyan új pszichoaktív anyag érkezett az EU-ba a jelentés szerint, amelyek nem vagy nem mindenhol tartoznak a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési megállapodások hatálya alá.

Ezek új vegyületek, gyakran a fogyasztók sem tudják, mit vesznek, viszont jellemzően nagyon olcsók. Sokszor ráadásul legálisak is, mivel a szabályozás nem tud lépést tartani a jellemzően Kínából és Indiából érkező, neten is rendelhető új anyagokkal.

Magyarországon is kialakítottak egy párhuzamos drogpiacot ezek a szerek, letarolva a vidéket és a fővárosi hajléktalanok jelentős részét. Minderről alább olvashat bővebben.

Ehhez kapcsolódóan: „Adnak itt hitelbe drogot? Igen” – egy leszedált ország nemzeti drogstratégia nélkül

Csak szintetikus kannabinoidokból 24 új fajtát regisztrált az EU jelzőrendszere 2022-ben, szintetikus katinonokkal, ópiátokkal és egyebekkel együtt 41 új kábítószertípust. Összesen 930 új pszichoaktív szert monitoroz a szervezet 2005 óta.

Az ópiátokat tekintve Európában lényegesen kisebb ez a probléma, mint az USA-ban. Itt nem a durva fájdalomcsillapítók okozzák a legsúlyosabb gondot, hanem a heroin. Viszont a szer használata a kontinensen megy ki a divatból, egyre kevesebben élnek vele, idősebbek használják, és idősebben is kezdik el.

A szintetikus ópiátokból is kevesebb érkezik az EU-ba, bár a balti országokból veszélyes új szintetikus fentanilszármazékokat is jelentettek. Ezek már csak azért is veszélyesek, mert az ópiátok okozzák a halálos túladagolások durván háromnegyedét az EU-ban.

Részletek megjelenítése

Egy másik felmérésből egy nagyon szűk és nem is véletlen minta a Budapesten bevizsgált fecskendőkön talált szermaradványoké. A korábban említett kábítószereket a fogyasztók elsősorban nem befecskendezve használják Európában

Az olyan egyéb, ismertebb kábítószerek mint az LSD, a hallucinogén gombák, a ketamin, a GHB vagy nevetőgáz (dinitrogén-oxid) általánosan kevéssé elterjedtnek minősíthetők Európában a rendelkezésre álló adatok alapján.

Ez egyrészt azért van, mert kevesebb erőforrás áll rendelkezésre ezek monitorozására. A jelentés szerint azonban országonként eltérően, illetve egyes kisebb közösségekben gyakoribbá válhatott az ilyen típusú szerek használata.