Ellenőrzés alá vonja Magyarországot az Európa Tanács

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének épülete, Strasbourgban, 2008. március 16-án.

A jogállamisági problémák miatt teljes körű megfigyelési eljárás megindításáról döntött a strasbourgi székhelyű szervezet. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy rendszeres látogatók lesznek Magyarországon az Európa Tanács szakértői. A Fidesz reakciójában politikai boszorkányüldözésről beszél.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szavazásáról a Telex számolt be elsőként. Mint írják, szervezet szakértői a különböző magyar hatóságokkal együttműködve azt vizsgálják és értékelik majd, mennyire tartja tiszteletben az ország az Európa Tanács kötelezettségvállalásait.

A görög George Papandreou és az észt Eerik-Niiles Kross jelentésén alapuló határozatban a közgyűlés kijelentette:

  • Magyarországon a sarkalatos törvények széles körű alkalmazása, amelyekhez kétharmados többség szükséges, „súlyosan korlátozzák a politikai pluralizmust, ami a demokratikus rendszer ismertetőjele”.
  • A közelmúlt jogszabályi változásai és a választási törvények miatt a jelenlegi választási keretek „nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választásokhoz” Magyarországon.
  • Aggasztó, hogy Magyarországon 2020 óta különleges jogrend van érvényben, veszélyhelyzeti kormányzás zajlik, noha annak „szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottaknak kellene lennie.
Ehhez kapcsolódóan: Navracsics Tibor: „Mondjuk én vagyok a garancia”

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének képviselői egy sor ajánlást fogalmaztak meg a magyarországi választásokkal, az igazságszolgáltatással és a médiával kapcsolatban. Emellett felkérték a magyar hatóságokat, hogy vegyék igénybe az Európa Tanács illetékes szerveinek szakértelmét a demokratikus intézmények működésének javításával, az átláthatóság erősítésével és az összeférhetetlenség szabályainak szigorításával kapcsolatban.

Jelenleg tíz másik országgal szemben alkalmaznak hasonló eljárást, ezek: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Törökország, és Ukrajna, vagyis a legtöbb nem tagja az Európai Uniónak.

A Fidesz reakciójában politikai boszorkányüldözésről beszél, a nagyobbik kormánypárt szerint a nemzetközi baloldal valótlanságok alapján támadja Magyarországot, miközben a kormány sikeres, kereszténydemokrata politikát folytat, nem enged az illegális migráció kérdésében és a szankciók felülvizsgálatát követeli.

Ehhez kapcsolódóan: Már 373 milliárd forintot kifizetett a kormány a meg sem kapott uniós helyreállítási pénzekből