Ellenzéki képviselőt váltott le Hongkongban a „hazafibizottság”

Kormányhirdetés népszerűsíti az új nemzetbiztonsági törvényt Hongkongban a törvényhozás épületénél 2020. június 29-én

Egy új, nagy hatalmú hongkongi bizottság – amelynek feladata a politikusok és tisztviselők lojalitásának ellenőrzése – csütörtökön leváltott tisztségéből egy ellenzéki képviselőt. A hatóságok a hongkongi intézményeket mindenkitől meg kívánják tisztítani, akit Peking nem tart eléggé hűnek magához.

Cseng Csung-tai, a város törvényhozásában még megmaradt két ellenzéki egyike korábbi kijelentései és viselkedése alapján hűtlennek minősült – mondta újságíróknak John Lee, az ellenőrző bizottságot vezető főtitkár.

„Azok, akik úgy tesznek, mintha (…) lojálisak volnának a kormánnyal, nem tévesztenek meg virágos beszédeikkel és azzal, hogy cukorral próbálják bevonni a mondandójukat – mondta Lee, hozzátéve, hogy Cseng – azonnali hatállyal elvesztette a képviselői helyét.”

Lee nem részletezte, hogy Cseng konkrétan mit mondott vagy tett, ami a kizárásához vezetett.

Saját tekintélyelvű képére formálja

Kína gyorsan formálja át Hongkongot saját tekintélyelvű képére a két évvel ezelőtti óriási demokráciapárti tiltakozások után.

Az üzleti központra olyan nemzetbiztonsági törvényt kényszerített, amely kriminalizálja az ellenvéleményt, és kampányt indított annak biztosítására, hogy a hongkongi politikai életben csak az úgynevezett „hazafiak” játszhassanak szerepet.

A kampány része az amúgy is korlátozott hongkongi választások átfogó felülvizsgálata, a közvetlenül választott képviselők számának drasztikus csökkentése és egy új bizottság felhatalmazása arra, hogy bárki politikai lojalitását ellenőrizze.

Ehhez kapcsolódóan: Kilenc évet kapott az autonómiapárti hongkongi tüntető

Már csak egy maradt

Már csak egy olyan ember maradt Hongkong részben választott törvényhozásában, aki nem a kormány híve – egy független képviselő, aki a város egészségügyi szektorát képviseli.

A 37 éves Cseng volt az egyetlen ellenzéki képviselő, aki tavaly nem mondott le tiltakozásul amiatt, hogy négy másik törvényhozót kizártak.

2017-ben bűnösnek találták a kínai és a hongkongi zászlók „meggyalázásában”, miután egy vita során fejjel lefelé fordította őket.

A csütörtöki döntés jól szemlélteti, hogy a jövőben milyen kevés ellenzéki viselhet hivatalt Hongkongban.

Ehhez kapcsolódóan: Megszűnik az Apple Daily című hongkongi demokráciapárti lap

Decemberben már az új szabályok szerint választanak

Decemberben új választásokat tartanak a hongkongi törvényhozásban, de a képviselők kevesebb mint negyedét választják közvetlenül, és csak azok indulhatnak, akiket ellenőriztek és politikailag lojálisnak ítéltek.

Legutóbb, amikor a hongkongiak szavazhattak – a kerületi tanácsosokra, 2019 végén –, a demokráciapárti jelöltek elsöprő győzelmet arattak.

A hongkongi törvényhozás most sokkal jobban hasonlít az anyaországira, ahol a törvényeket szinte egyhangúlag hagyják jóvá, és nem tűrik meg az ellenzéket.

Kína elkötelezte magát amellett, hogy bizonyos fokú autonómiát ad Hongkongnak, amikor az 1997-ben kikerült a brit gyarmati uralom alól.

Ám azután gyorsan hozzákezdett a pénzügyi központ demokratikus pilléreinek lebontásához, válaszul a hatalmas és néhol erőszakos demokráciatüntetésekre, amelyek 2019-ben megbénították a várost.

Ehhez kapcsolódóan: A Fudan hívta fel a magyarok figyelmét arra, hogy Kínával foglalkozni kell
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.