ENSZ-főtitkár: „hadigazdálkodásra” kell áttérni a járvány legyőzéséhez

António Guterres az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban 2020. szeptember 21-én.

A világ „háborúban áll” az új típusú koronavírussal, ezért „hadigazdálkodásra” kell átállnia a járvány legyőzéséhez – közölte az ENSZ főtitkára.

A nemzetközi közösségnek egyfajta háborús logikát kell alkalmaznia ahhoz, hogy biztosítsa az egyenlő hozzáférést a járvány elleni küzdelemben szükséges eszközökhöz – mondta António Guterres hétfőn Genfben, az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó tagállamok éves találkozójának megnyitóján.

„Egy hadigazdálkodás logikájára és sürgősségére van szükségünk a fegyvereink kapacitásának növeléséhez” – fogalmazott.

A főtitkár szerint a világjárvány „szenvedéscunamit” okozott, a vírus következtében már több mint 3,4 millió ember vesztette életét, és mintegy 500 millió munkahely szűnt meg.

Ehhez kapcsolódóan: Az USA lekörözi az orosz és kínai vakcinaadományokat

Nemzetközi összefogásra van szükség

Emellett nemzetközi összefogásra szólított fel, rámutatva, hogy ennek hiányában újabb vírusmutációk alakulhatnak ki a szegényebb, elegendő oltóanyaggal nem rendelkező országokban.

A megnyitón felszólalt a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is, aki szintén a méltányosabb vakcinaelosztásért szállt síkra, s felszólította az oltóanyaggal rendelkező országokat, adományozzanak vakcinát az éppen ezzel a céllal létrehozott Covax programnak. A főigazgató hozzátette: minden ország lakosságának legalább 10 százalékát be szeretnék oltani a koronavírus ellen szeptemberig, 30 százalékát pedig az év végéig.

"Egyetlen ország sem mondhatja el magáról, hogy biztonságban van" – emelte ki.

A főigazgató kitért az egészségügyi dolgozók helyzetére is, akik közül szerinte legalább 115 ezren estek a vírus áldozatául.

Ehhez kapcsolódóan: „A hullazsákok nem csupán zsákok, emberformájuk van”

Figyelmeztetett arra is, hogy ha a járvány terjedése nem lassul, három hét múlva már annyi igazolt halálos áldozata lesz a Covid-19-nek idén, mint a tavalyi év során összesen. Hozzátette, hogy a 2021-ben mostanáig regisztrált fertőzöttek száma máris meghaladta a 2020-ban igazolt összes esetet.

Készült az AFP és az MTI tudósításának felhasználásával