3 perc: Felgyorsítaná az EP a magyar kormánnyal szembeni jogállamisági eljárást

Gwendoline Delbos-Corfield magyar jogállamiságért felelős EP-jelentéstevő sajtótájékoztatója Budapesten 2021. október 1-jén

Levél az EP-ből a tagállamoknak a hetes cikk szerinti eljárás felgyorsítása érdekében. Mindenkinek kínál valamit az Európai Bizottság fiskális reformja. A budapesti telephelyet nyitó kínai bank adott hitelt a letelepedési kötvényeseknek.

Levél az EP-ből a tagállamoknak a hetes cikk szerinti eljárás felgyorsítása érdekében

Az Európai Unió huszonhat tagállamának írt közös levélben sürgeti a Magyarországgal szemben folyó, hetes cikkely szerinti eljárás felgyorsítását a magyar jogállamisági helyzetről készült európai parlamenti jelentés szerzője és négy árnyék-jelentéstevője. Ebben egyebek mellett hathatós intézkedések meghozatalára szólítottak fel, mielőtt Magyarország 2024 második felében átvenné az EU féléves soros elnökségét.

Mindenkinek kínál valamit az Európai Bizottság fiskális reformja

Az eddiginél rugalmasabb és egyszerűbb gazdasági kormányzási keretre terjesztett elő jogszabályi javaslatot az Európai Bizottság, jobban figyelembe véve az egyes tagállamok speciális helyzetét a célok meghatározásánál, azonban a szabályok szigorúbb betartása és kvázi automatikus szankciók árán. Az új szabályrendszer középpontjába az államadósság fenntartható csökkentését állítanák Brüsszelben.

A budapesti telephelyet nyitó kínai bank adott hitelt a letelepedési kötvényeseknek

A Kínai Építési Bank hitelezett azoknak a kínaiaknak, akiknek nem volt pénzük arra, hogy részt vegyenek a magyar letelepedésikötvény-programban, sőt még arra is lehetőségük volt, hogy féláron jussanak hozzá a magyar letelepedési engedélyhez. Orbán Viktor személyesen köszöntötte a bank elnökét. Surányi György szerint nem használ sokat, de nem is árt a kínai bank jelenléte a magyar gazdaságnak.

Három éve nem sikerül kideríteni, hogy hová tűnt 2,2 milliárd forint közpénz

Három éve nyomoznak a hatóságok egy 2,2 milliárdos költségvetési csalás ügyében. A történet egyik főszereplője a Miniszterelnökség háttérintézménye, a nemzeti sírkertek gondozására alakult Nemzeti Örökség Intézet, amelynek több munkatársát is letartóztatták. Mára mind szabadlábon vannak, és a nyomozást meghosszabbították. A történet hátteréről Horn Gabriella beszélt podcastsorozatunkban.

Nem veri nagy dobra Debrecen vezetése a közmeghallgatás időpontját

Sok debreceni szerint a város vezetése fél a helyi polgároktól, ezért ismét megpróbálta elhallgatni a közgyűlés közmeghallgatásának időpontját. Az április 27-i eseményről – az eddigi gyakorlatot folytatva – csak a közgyűlési meghívóban, a város honlapjának egyik aloldalán, valamint a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján írnak előzetesen. Januárban a tervezett akkumulátorgyár miatti közmeghallgatásokon komoly lakossági felháborodással szembesülhetett a városvezetés.

Az FBI is gyűjti a háborús bűnök bizonyítékait Ukrajnában

Ukrajna az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájával és amerikai vállalatokkal közösen gyűjt bizonyítékokat az orosz katonák által elkövetett háborús bűnökre, köztük földrajzi helymeghatározási és mobiltelefon-adatokat – közölték magas rangú tisztviselők.

Amit még tudni érdemes

A „kémbank” után kutatási intézet érkezett Moszkvából Budapestre hasonló kiváltságokkal (24.hu)

Újabb orosz hálózat szálaira bukkant a lap a KGST-időkből.

A norvégok inkább kiszálltak, viszont a svájciak belementek, hogy a civilek egyetlen forint támogatásról se dönthessenek (444)

Csaknem 34 milliárd forintot küld Svájc a következő években Magyarországra. Az előző támogatási ciklusban a pénz egy részét (kevesebb mint öt százalékát) civil szervezetek osztották szét Magyarországon. Ilyen most nem lesz, mindent kormányzati szervek intéznek.

Újra meghallgatják Varga Juditot Brüsszelben (Népszava)

Az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége május végén meghallgatást tervez a magyarországi jogállamiság helyzetéről az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében.

Medián: Budapesten sok fideszes is azt látja, hogy kitol a fővárossal a kormány (HVG)

A budapestiek túlnyomó része úgy gondolja, hogy a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van. A többség így is elégedett Karácsony Gergely főpolgármester munkájával.

Utolsó munkanapján még kötött egy 260 milliós szerződést az atlétikai vb szervezőcégének vezetője (Telex)

A fideszes Deutsch Tamás testvére szeptemberben távozott az idei atlétikai világbajnokságot szervező cég éléről, de előtte még aláírt egy szerződést a versenybírók képzéséről. Közbeszerzést nem írtak ki, a megbízási díj pedig más sportágak hasonló képzésével összehasonlítva kirívóan magas.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége