3 perc: A magyar állam nem segít a bántalmazott nőknek

Az államtól nem számíthatnak segítségre a kapcsolati erőszak áldozatai, állítja az egyik érintett

Hiába mondta egy gyilkosság után Varga Judit, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, a bántalmazott nőkön az állam azóta sem segít. A rohamos iparosítás felforrósítja Debrecent. Több mint száz napja tart Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja.

Senki nem segít a kapcsolati erőszak áldozatainak

Rita egy azon 226 ezer nőből, akik rettegésben élnek ma Magyarországon. Azt mondja, a választások után már nincsenek tévképzetei, tudja, hogy az államtól nem számíthat segítségre, neki kell megvédenie gyermekeit és magát, ha nem akarnak ők is néma tanúk lenni, akiket megölt a partnerük. A Szabad Európa utánajárt, hogyan működik jelenleg az áldozatvédelmi rendszer Magyarországon isztambuli egyezmény híján. Az eredmény, amire jutottunk, és a statisztika sem túl biztató, főleg annak tekintetében, mekkora eséllyel részesülhet bármilyen védelemben ma a hatóságoktól egy bántalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: A szeretet nem árt, az állam pedig nem segít

Amit nem reklámoznak Debrecen iparvárossá fejlesztése kapcsán

A XXI. századi Magyarország egyik legnagyobb volumenű iparosítási kísérlete zajlik Debrecenben. A beruházás indokaként leggyakrabban hangoztatott kormányzati érv a munkahelyteremtés és a város regionális szerepének erősítése. Arról kevesebb szó esik, hogy a gyárépítéseknek, például az azokhoz használt betontömegnek milyen hatásuk lesz a környezetre. Ennek jártunk utána.

Ehhez kapcsolódóan: Hőszigethatás – Amit nem reklámoznak a debreceni iparváros kapcsán

Több mint száz napja támadta meg Oroszország Ukrajnát

Pénteken volt a száz napja, hogy az orosz hadsereg megindította Ukrajna elleni támadását. Az invázió a NATO szerint „a kimerítés háborújává” vált, miután Oroszország nem érte el eredeti célját, a gyors győzelmet. A brit védelmi minisztérium pénteki hírszerzési jelentésében azt írta, hogy Moszkva egyik stratégiai célkitűzését sem tudta megvalósítani, amely eredeti terveiben szerepelt.

Ehhez kapcsolódóan: Századik napja tart a háború, az ukrán erők nyugati segítséggel továbbra is kitartanak

Az orosz katonák ukrajnai életébe egy lopott fényképezőgép nyújt betekintést. Egy Kelet-Ukrajnában, az ukránok által visszaszerzett digitális fényképezőgépen egy család békebeli fotói és a megszálló orosz katonák képei láthatók, akik, úgy tűnik, a háború idején elvitték a gépet.

Az ukrajnai háború elleni tiltakozások megfékezésére Oroszországban új bűncselekményt találtak ki: „a hadsereg lejáratását”. Csak az északi Karéliában két tucat közigazgatási eljárás van folyamatban, néhány ilyen ügyben már meg is van a bírósági ítélet.

Ehhez kapcsolódóan: Egy lopott fényképezőgép betekintést nyújt az orosz katonák ukrajnai életébe

Oroszország ukrajnai invázióját világszerte megérzik a gazdaságok, a háború élelmiszerhiányt okoz. Oroszország és Ukrajna egyaránt kulcsfontosságú mezőgazdasági szállító, és a konfliktus – amelyben két jelentős szereplő lényegében kiesik a piacról – még inkább rávilágított a globális élelmiszer-ellátási lánc törékenységére.

A több évtizedes semlegesség után Finnország hivatalosan is kérte felvételét a NATO-ba. A Szabad Európa georgiai szolgálata Pekka Toveri vezérőrnaggyal, a finn vezérkar korábbi hírszerzési főnökével és Petteri Kajanmaa ezredessel, a Nemzeti Védelmi Főiskola katonai készségek tanszékének igazgatójával készített interjút.

Kvíz: Ki miért felel az ötödik Orbán-kormányban?

Kilenc, jelentős részben gazdasági miniszter van az új kormányban, ami egészen szokatlan módon összeollózott feladatköröket hozott. Tudja, hogy kik felelnek majd például az energetikáért, a filmiparért, az űrkutatásért vagy a csángó ügyekért? Ha hétvégén nem tette volna meg, most még kitöltheti legújabb kvízünket.

Ehhez kapcsolódóan: Kvíz: Ki miért felel az ötödik Orbán-kormányban?

Amit még érdemes tudni

„Orbán Viktor leginkább Szent Istvánhoz mérhető”

Osztie Zoltán minden évben misét tart a kormányfő születésnapján. Visszautasítja a feltételezést, hogy a miniszterelnök személye körül vallási kultusz épülne, de szó szerinti értelemben diktátorra még szükség is van. A plébánossal a Népszava készített interjút.

A Fideszes polgármester szerint elvárható lett volna, hogy a kormány egyeztet, mielőtt kiveszi az önkormányzatokat a rezsivédelemből

Egy friss kormánydöntés értelmében ezentúl piaci árat kell fizetniük az energiáért a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak is, ez pedig érzékenyen érinti mindkét csoportot, sokan akár csődbe is mehetnek. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az RTL Klub Híradójának nyilatkozott.

„Nem kell, hogy mindenhol ott üljön egy orvos, hátha betéved a beteg. Ez luxus”

Heti 2-4 óra helyettesítéssel oldják meg a háziorvos nélkül maradt településeken az orvoshiányt, van, ahol már a keresést is feladták. Országosan csaknem 650 praxis betöltetlen. De valóban szükség van ennyire? A háziorvosi rendszer problémáit a hvg360 járta körül.