Ilyen tempóval sokáig is elhúzódhat még a regisztráltak beoltása

PET/CT vizsgálat Budapesten, 2021. május 26-án.

Tovább csökkent a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma, miközben a járványban elhunyt még 32 beteg. Az oltások beadásának üteme nagyon lelassult, szinte olyan tempóra váltott az ország, mint amennyivel a regisztráltak száma naponta növekszik.

A járvány újabb 32 áldozatát jelentette be az állami honlap május 27-én. Az összes eddigi regisztrált, közvetlen áldozat száma 29 645 főnél jár Magyarországon.

Kitartóan csökken emellett a kórházi ápolásra és a lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek száma. Jelenleg 1 215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 136 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre szorul.

Kevés fiatalt győzött meg az oltás

A kormány nemrég kampányszerűen próbálta rávenni a 16-18 éves fiatalokat (és törvény előtti képviselőiket), hogy oltassák be magukat. De a 195 ezer fős csoportból meglepően kevesen érdeklődtek az oltási lehetőség iránt. Megkérdeztünk jó pár érintettet, hogy milyen érvek miatt utasítják el az oltást, alább olvashat erről.

Ehhez kapcsolódóan: „Én döntöm el, hogy belém nyomják-e” – fiatalokat kérdeztünk az oltásról

Az oltási tempó továbbra is nagyon lassú maradt. Ismét csak 16 ezer ember első oltását sikerült megszervezni előző nap. Ezzel összesen 5 millió 56 ezer ember kapott eddig legalább egy oltást, oltásra regisztráltból pedig összesen 5 millió 192 ezer van. A regisztráltak száma egyébként 12 ezer fővel nőtt tegnap óta. Néháy százezer ember, például az egészségügyi dolgozók úgy kaphattak oltást, hogy nem kellett külön regisztrálniuk.

Korábban a kormány rendre azzal érvelt, hogy az elérhető vakcinák szabnak csak korlátot az oltási tempónak, de az adatok hónapok óta nem támasztották ezt alá.

Ehhez kapcsolódóan: Miért állnak ennyi ideig a vakcinák az államnál?