„Imádom, imádom, imádom!”

Az esős idő nem rontotta el a hangulatot, nagyon szerették a foglalkozás minden percét a Fővárosi Állat- és Növénykert vendégei 2021. október 6-án

Ezt kiabálta a zsiráfok egyik nagy rajongója a fővárosi állatkertben. A kislány egy különleges programon vett részt. Ő maga és társai is különlegesek, azok közé tartoznak ugyanis, akiknek egy kromoszómával több jutott.

Élményterápiás programot indított Down-szindrómás gyermeket nevelő családok számára a Fővárosi Állat- és Növénykert Alapítványa. A következő hetekben összesen tíz, egyenként 15 fős csoportot látnak vendégül a budapesti állatkertben.

Trilliárdnyi esély

Montskó Éva, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki az első pillanattól ott van a foglalkozásokon, a Szabad Európának elmondta, hogy még ebben barátságtalan időben is lenyűgözi gyerekeket az állatkert világa. Az eső miatt a növény- és állatházak lakóira koncentráltak. A legfiatalabb látogató öt-, a legidősebb 17 éves volt az első foglalkozáson.

A gyerekeket a Down Alapítvány szakemberei rendezték csoportokba, hogy érdeklődésüknek, képességeiknek legmegfelelőbb tematikát készíthessék el a számukra. A programban szerepet vállaló állatkerti dolgozók érzékenyítő foglalkozásokon is részt vettek a felkészülés során.

Amikor egy családba Down-szindrómás gyermek születik, a család krízishelyzetbe kerül, ami a szülők mellett érinti a családban élő testvéreket is. A sajátos képességek kibontakoztatásához, a nehézségek enyhítéséhez próbál segítséget nyújtani élményterápiás programjával a budapesti állatkert

A Trilliárdnyi esély elnevezésű élményterápiás foglalkozások két részből állnak. Először zoopedagógusok által vezetett – a Down Alapítvány szakértőivel egyeztetett – tematikájú állatkerti sétán vesznek részt a gyerekek, majd egy élményfeldolgozó foglalkozás következik. Itt kézműves, bábozós, mesés, mondókás módszerekkel, ahogyan az adott csoport számára a legmegfelelőbb, dolgozzák fel, élik át újra az állatkerti sétán tapasztaltakat.

A programban családok vesznek részt, így a második részben a feladatokban együtt tudnak működni a szülők, a testvérek és a Down-szindrómás gyerekek. Uzsonnát is kapnak, és elektromos kisbusz segíti mozgásukat az állatkertben. A programsorozat lezárásaként november végén állatkerti búcsúbulit szerveznek a résztvevőknek.

Ehhez kapcsolódóan: „Csak ülj le oda, és nagyon figyelj!”

Minden harmadikról lemondanak a szülők

A Down-szindróma az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség, átlagosan minden 600-ból egy gyermek születik a szindrómát okozó génváltozattal – a Down-szindrómás emberek 21-es számú kromoszómájából hibás sejtosztódás következtében nem kettő, hanem három fordul elő.

Késői gyermekvállalás esetén nagyobb a Down-szindróma kialakulásának esélye a magzatnál: a 30 éves anyák gyermekei között 1000-ből egy, 40 év felett 100-ból egy Down-szindrómás, és friss kutatások alapján az apa idős kora is szerepet játszik.

A Down Egyesület adatai szerint Magyarországon mintegy tízezer Down-szindrómás ember él, és az általános társadalmi ismerethiány miatt minden harmadik downos újszülöttről lemondanak a szülei, többségük állami gondozásban nő fel.

Az Állatkerti Alapítványnak nem ez az első ilyen kezdeményezése, többször szervezett már különböző fogyatékossággal élő gyermekek számára élményterápiás programokat. A budapesti állatkertben készült el például az első, autista látogatók számára akadálymentesített állatkert forgatókönyve, amit más állatkertek zoopedagógusai is üdvözöltek. Korábban csökkent értelmi képességűek, mozgáskorlátozottak, vakok és csökkentlátók számára is szerveztek élményterápiás programokat.

Ehhez kapcsolódóan: A koronavírustól is védi a páncélüveg a budapesti állatkert gorilláit