Börtönből ki és be: Navalnij harca az orosz hatóságokkal

Alekszej Navalnij a bíróságon 2011-ben, miután letartóztatták egy hatóságok által nem engedélyezett kormányellenes tüntetésen Moszkvában. 15 nap fogságra ítélték "a hatóság emberei ellen tanúsított ellenállása" miatt. Ez volt az első  - ám azóta rendszeresnek mondható - esete az orosz rendőrséggel.

Egy kamion hátuljára írt, Navalnijt támogató felirat azelőtt a fogda előtt, ahol az ellenzéki politikust őrizetben tartották 2011 decemberében. Egy hónappal később egy rádió interjúban Navalnij úgy írta le Vlagyimir Putyin elnök pártját mint a "szélhámosok és tolvajok pártja".
 

Navalnijt egy bírósági meghallgatásra kísérik 2012 májusában Moszkvában. Putyin elnök május 7-i beiktatását követő tüntetésen fogták el. Újabb 15 nap börtönre ítélték "illegális rendezvényen való részvételért".

Egy újságíró megörökíti Navalnij moszkvai lakását, miután azt átkutatta a rendőrség 2012 június 11-én. Az orosz rendőrség számtalan ellenzéki vezető otthonát kutatta át a 2012-es tavaszi és nyári kormányellenes tüntetések idején.
 

Navalnij és felesége, Júlia egy bírósági tárgyalás szünetében 2013-ban Kirovban. A vád ezúttal 16 millió orosz rubel (64,6 millió forint) ellopása volt egy állami fűrészáru cégtől. Navalnij tagadta a vádakat. Végül 5 év börtönre ítélték, amelyet felfüggesztett börtönbüntetésre enyhítettek a széleskörű tüntetések után.
 

Navalnij és testvére Oreg egy bírósági ketrecben egy moszkvai tárgyaláson 2014-ben. A testvérpárt 500 ezer dollár ellopása miatt ítélték el, melyet állítólag évekkel korábbi üzleteléseik során követtek el. Tagadták a vádakat. Navalnijt ismét felfügesztették, testvére azonban 3 és fél évet ült börtönben.
 
 

Őrizetbe veszik Navalnijt, miután elhagyja egy moszkvai rádióállomás épületét 2015-ben. Nem sokkal korábban a politikus levette azt a nyomkövetőt, amelyet a 2014-ben kezdődő háziőrizeti büntetése alatt kellett viselnie.

Egy rendőri kisbuszban ül Navalnij, miután elfogták egy nagyszabású 2017-es moszkvai tüntetésen. 350 dollárra büntették.

Navalnij a kórházba tart azt követően, hogy ismeretlen elkövetők zöld színű festékkel öntötték le 2017 áprilisában. A szeme égési sérüléseket szenvedett.

Egy 20 napos büntetés után Navalnij elhagyja az egyik moszkvai börtönt. Ezúttal egy illegális tüntetés szervezése miatt ült.

2019 júniusában Iván Golunov oknyomozó újságíró mellett tüntettek. Erről a rendezvényről is a rendőrök vitték el Navalnijt.
 

Alekszej Navalnij piros és bedagadt szemekkel ül egy moszkvai kórházi ágyon 2019 júliusában. Egy moszkvai börtön cellájában lett rosszul, azt mondta, megmérgezték. Az orvosok szerint "heves allergiás reakció" lépett fel a politikus szervezetében.

Azt a széles körben ismert videót nézi egy férfi, amelyen a hordágyon fekvő Navalnij látható, miután novicsokkal megmérgezték egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton 2020 augusztus 20-án. Először egy szibériai kórházban látták el, ahol mesterséges kómában tartották. Innen szállították át egy németországi kórházba.

Alekszej Navalnij 5 hónappal megmérgezése után Németországban bejelentette, visszatér Oroszországba. 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak nem most először gyűlik meg a baja az orosz hatóságokkal.