Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Számos nyugati ország elítélte Navalnij azonnali elzárását


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és felesége, Julia a Pobeda légitársaság Moszkvába tartó gépén, a Berlin melletti Schönefeldben található Brandenburgi repülőtéren 2021. január 17-én
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és felesége, Julia a Pobeda légitársaság Moszkvába tartó gépén, a Berlin melletti Schönefeldben található Brandenburgi repülőtéren 2021. január 17-én

Hazatérése után rögtön elfogták Alekszej Navalnijt, a nyugati országok jó része szerint viszont ez a lépés elfogadhatatlan.

Alekszej Navalnij, a legismertebb életben lévő orosz ellenzéki politikus vasárnap este visszatért Moszkvába. Az utolsó pillanatban "technikai hiba" miatt megváltozott, hogy a gépe hol szállhat le, ezért támogatói rossz reptéren várták. A politikust végül a Moszkvától nagyjából 30 kilométerre lévő Seremetyjevó reptér útlevélellenőrzésénél elfogták az orosz rendőrök és elszállították.

Nem először kerül hazájában börtönbe Navalnij

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet „lelkiismereti fogolynak" nevezte a Kreml leghíresebb kritikusaként is ismert Navanijt. A 44 éves ellenzéki politikust tavaly augusztusban mérgezték meg - nyugati laboratóriumokban végzett vizsgálatok szerint - novicsok idegméreggel. A mérgezés után két nappal emberi jogi szervezetek közbenjárásával sürgősségi orvosi ellátásra Németországba repítették.

Navalnij, akit Oroszországban már számos alkalommal bebörtönöztek kormányellenes tüntetések szervezéséért és azok vezetéséért, a mérgezést az orosz hatóságoknak rója fel.

Moszkva tagadja, hogy bármi köze is lenne az ügyhöz.

Hasonló novicsokos támadás érte 2018-ban az orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát Juliát az angliai Salisbury-ben. A mérgezés, - amely majdnem végzett Szkripallal és lányával - széles körű nemzetközi figyelmet váltott ki, csakúgy, mint Navalnij mostani hazatérése.

Az orosz börtönhatóság figyelmeztette Navalnijt, ha hazatér Németországból – ahol a mérgezéséből meggyógyították –, akár 3 és fél év börtönbüntetést is kaphat, amiért állítólag megsértette a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Navalnij tehát annak ellenére döntött a hazatérés mellett, hogy az orosz hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Erős nemzetközi tiltakozás

Számos ország azonnal tiltakozását fejezte ki Navalnij elfogatása miatt, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége. Heiko Maas német külügyminiszter közleményében arra figyelmeztetett, hogy "Oroszországot köti a saját alkotmánya illetve a jogállam elvével és az emberi jogok védelmével a kapcsolatos nemzetközi kötelezettségei". Ezek Navalnijra is vonatkoznak, ezért szerinte azonnal szabadon kell engedni a politikust.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében szintén Navalnij "azonnali és feltétel nélküli" szabadon bocsátását követelte. Pompeo szerint "nem [Navalnij] a probléma" és az ügy "komoly aggodalmakat" ébreszt az Egyesült Államokban. Szerinte ez a lépés újabb kísérlet arra, hogy elhallgattassák azokat az ellenzéki vagy független hangokat, amelyek kritikusak az orosz hatóságokkal szemben.

Joe Biden megválasztott elnök vasárnap szintén felszólalt az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátása érdekében. Emellett szerinte "felelősségre kell vonni azokat az elkövetőket, akik felháborító módon [Navalnij] életére törtek."

„A Kreml Navalnij úr elleni támadásai nem csupán az emberi jogok megsértését jelentik, hanem azoknak az orosz embereknek a megsértését is, akik szeretnék, ha a hangjukat meghallanák" - írta Jake Sullivan, Joe Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója a Twitteren.

Charles Michel, az uniós kormányokat koordináló Európai Tanács elnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte a politikus elfogatását, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék el a férfit.

Balti országok: közös nyilatkozatot adtak ki

A balti államok (Litvánia, Lettország és Észtország) Navalnij elfogatásának hírére közös nyilatkozatot adtak ki. A volt Szovjetunió egykori tagországai sürgetik a „korlátozó intézkedések" mielőbbi bevezetését Moszkva ellen.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy Navalnij „az orosz hatóságok általi őrizetbe vétele teljesen elfogadhatatlan. Azonnali szabadon bocsátását követeljük".

Az "EU-nak gyorsan kellene cselekednie, és ha nem engedik szabadon, mérlegelni kell a korlátozó intézkedések bevezetését erre a kihívó tettre válaszul" - tette hozzá Landsbergis.

A cseh és a lengyel vezetők is elítélték az oroszok tettét

Tomas Petricek cseh külügyminiszter Navalnij elfogatását „politikai indíttatású" cselekedetnek nevezte a Twitteren. Petricek szerint a politikust „a nézetei miatt tartják fogva, nem pedig azért, amivel hivatalosan vádolják".

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szintén a közösségi médiához fordult, ahol „uniós szintű gyors és egyértelmű válaszadásra” szólította fel az európai országokat abban az esetben, ha Navalnijt nem engedik szabadon.

Mások mellett az Amnesty International is Navalnij szabadon bocsátásáért szólalt fel, szerintük a férfi politikai fogoly. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a kormány hallgat a kérdésben.

Készült a Current Time és a Szabad Európa orosz szerkesztőségének tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG