Elutasították Navalnij fellebbezését, börtönben kell maradnia a tárgyalásig

Alekszej Navalnij online vehetett részt az előzetes letartóztatásáról szóló tárgyaláson. 2021. január 28.

Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistának börtönben kell kivárnia a tárgyalását egy bírósági döntés szerint. A bíróság nem indokolta meg, miért nem védekezhet szabadlábon az ellenzék vezéralakja.

Elutasította egy orosz bíróság Navalnij ügyvédeinek a keresetét, hogy szabadon engedjék az ellenzéki aktivistát, akinek februárban tárgyalják az ügyét Oroszországban.

A hazatérésekor rögtön őrizetbe vett Navalnijnek február 15-éig biztosan őrizetbe kell maradnia, de akár három és fél év börtön is várhat rá, ha letöltendőre változtatják a felfüggesztett börtönbüntetését. Az aktivistát még korábban ítélték el egy vesztegetési ügyben, de az ítélet sokak szerint politikailag motivált volt.

"A törvénytelenség megszokott dolog Oroszországban"

Navalnij törvénytelennek nevezte, hogy elutasították a kérelmet, hogy szabadon engedjék. „A törvénytelenség megszokott dolog Oroszországban. Ez is egy példa a törvénytelenségre azzal a céllal, hogy megrémisszenek engem és mindenki mást. A bírók csak szolgák. Pórázra akarják kötni a hozzám hasonlókat” – mondta Navalnij, aki videóhíváson keresztül vett részt a tárgyaláson. A bebörtönzött aktivista hozzátette, hogy Oroszország jelenlegi kormánya „nem a gazdái ennek az országnak, és soha nem is lesznek azok”.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország akadályozta meg az EU egységes fellépését az orosz erőszakkal szemben

A bíróság nem indokolta meg, hogy miért nem védekezhet szabadlábon Navalnij, de azt mondták, később nyilvánosságra hozzák a részletes indoklást. A rendőri brutalitás és a kemény mínuszok ellenére is több tízezer tüntető gyűlt össze Oroszország-szerte a múlt hétvégén. A tömeg Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelte.

Rögtön a repülőtérről elvitték

Az orosz kormány egyik leghangosabb kritikusának számító aktivistát január 17-én tartóztatták le a repülőtéren, amikor visszatért Németországból. Az OVD-Info jogvédő csoport jelentése szerint több mint 3 700 embert tartóztattak le országszerte a szabadon engedését követelő tüntetéseken, és sok demonstráló megsérült a rendőri fellépésben.

Ehhez kapcsolódóan: Már a repülőtéren letartóztathatják Navalnijt

Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

A környezetére is rászálltak a hatóságok

A január 27-én történt házkutatások során a biztonsági erők álarcos csoportjai törtek be több moszkvai épületbe, köztük Navalnij lakásába - ahol a rendőrök őrizetbe vették testvérét, Oleget - és egy bérelt lakásba is, ahol Navalnij felesége, Julia anno lakott.

Ehhez kapcsolódóan: Házkutatás az orosz ellenzék körében

Továbbá átkutatták a politikus korrupcióellenes alapítványának (FBK) irodáit és a Navalnij Live stúdiót is, ahol azokat a videókat készítik, amelyekkel feltárják a kormányzati korrupciót. Az orosz média a biztonsági ügynökségek egyik forrására hivatkozva arról számolt be, hogy a rajtaütések oka a koronavírus korlátozásainak higiéniai megsértése volt.

A Navalny Live csapata a Twitteren közölte, hogy a házkutatások törvényellenesek voltak, amelyeknek célja a megfélemlítés volt. „De január 31-én ismét az utcára vonul majd egész Oroszország” – írták a csapat tagjai. A napokban az Európai Unió minden országa aláírt egy, az orosz rendőri erőszakot elítélő nyilatkozatot, kivéve Magyarország.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.